INFORÁDIÓ
2022. augusztus 8. hétfő
László

balaton

siklós gabriella

országos vízügyi főigazgatóság

velencei-tó

Zivatarfelhők a Balaton északi partja felett Balatonfenyvesről fényképezve 2022. június 4-én késő este.

Jó és rossz hírek a hazai tavakról – eső után

Június 1. és 10. között három centimétert emelkedett a Balaton vízszintje, amire nagy szükség volt az év első öt hónapjának csapadékszegény időszaka után – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. A Velencei-tóból ugyanakkor még sok víz hiányzik.

Június elejétől kezdve mintegy 32 milliméter csapadék hullott területi átlagban a Balaton vízgyűjtő területére. Bár lokálisan 40 milliméterek is előfordultak – miután egy meglehetősen nagy területről van szó, nem mindegy, hogy hova hullik a csapadék –, a vízállás június 1-je és 10-e között mintegy 3 centiméterrel emelkedett – ismertette Siklós Gabriella kiemelve: mindez azért is jó hír, mert január és május között az átlagosnál 36 százalékkal kevesebb volt a csapadék.

Az OVF szóvivője arra is felhívta a figyelmet, hogy a vízszintemelkedés elsősorban annak volt köszönhető, hogy a tó felszínére is sok eső esett, hiszen a korábbi csapadékszegény időjárás miatt mind a Balaton, mind a Velencei-tó vízgyűjtő területe már annyira száraz, hogy a lehullott csapadék nagy részét azonnal beszívja a talaj, ezáltal nem tud eljutni a tóba. Az sem segít a helyzeten, hogy már-már igazi nyár tapasztalható az időjárásban, ami azzal jár, hogy a Balaton elkezdett erősen párologni.

Siklós Gabriella tájékoztatása alapján egyébként a nyáron szokásos 120 centiméteres szabályozási szintet meghaladó vízállás nem valószínű idén, emiatt pedig a Sió-zsilipet semmiképp nem tudják megnyitni.

A Balaton vízminőségére, ahogyan már sok-sok éve, nem lehet panasz.

Ebben legfejelőbb akkor állhat be változás, ha az átlagosnál jóval melegebbre fordul az idő, ami egyelőre nem fenyeget, tehát a magyar tenger vízminősége teljesen jó – ismételte meg a vízügyi szakember.

A Velencei-tóról sajnos nem lehet ugyanazt elmondani, mint a Balatonról – tette hozzá érdeklődésünkre Siklós Gabriella –, itt ugyanis stagnált a vízszint, aminek egyértelműen az az oka, hogy a Velencei-tónak jóval kisebb a vízgyűjtő területe, noha területi átlagban itt is 30-40 milliméter, helyenként még kicsivel több csapadék is hullott. Ezzel együtt

a tónak hatalmas a csapadékdeficitje,

igaz, ez már tavaly is így volt, tehát továbbra is 90-91 centi között ingadozik a vízállása.

Nyitókép: MTI/Varga György

Kapcsolódó hang

Jó és rossz hírek a hazai tavakról – eső után
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018