eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Young caucasian female tourist checking the arrival departure board on airport in Budapest.
Nyitókép: urbazon/Getty Images

Már a belvárosban is be lehet csekkolni a ferihegyi járatokra

A repülőtéri tumultusok elkerülése érdekében több intézkedéssel is készül a Budapest Airport.

A légiközlekedés hatalmas munkaerőhiánnyal küzd, ami több európai reptéren okozott már káoszt az elmúlt időszakban az elégtelen számú biztonsági személyzet miatt. Ugyanakkor a turizmus.com tudósítása szerint egy szakmai találkozón Szabó István, a Budapest Airport utasszolgálati igazgatója jelezte, hasonló gondokra Ferihegyen nem kell számítani.

Budapesten idén a járvány előtti, 2019-es utasforgalom 75-80 százalékával számolnak. A nehézséget nem az utasok összlétszáma, hanem a forgalmi csúcsok kezelése jelentheti, de Ferihegyen az elmúlt időszakban a maximum várakozási idő az utasbiztonsági ellenőrzés előtt 10 perc volt, és az a cél, hogy ezt továbbra is tartsák, bár a nyári csúcsidőszakban előfordulhat 15-20 perces várakozás is, ami még mindig a nemzetközi sztenderdek alatt van.

A biztonsági területen a munkaerőhelyzet azért jobb a budapesti repülőtéren több európai repülőtérhez képest, mert a Budapest Airport alkalmazásában áll az üzemeltető személyzet, amelynek nagy részét a járvány alatt feladatátcsoportosítással meg tudták tartani, tekintettel arra, hogy a biztonsági személyzet pótlása a hosszú betanulási időszak miatt jóval nehezebb. A földi kiszolgálást (utasfelvétel, poggyászrakodás stb.) nyújtó három céggel pedig úgynevezett szolgáltatási szint megállapodásokat kötöttek, amelyben vállalták bizonyos minőségi követelmények betartását.

A földi kiszolgálás gyorsítására a Budapest Airport mindkét terminálon önkiszolgáló poggyászfeladási pontokat telepített, amihez eddig már a Wizz Air, a Norwagien és az Air France-KLM csatlakozott és folynak a tárgyalások több más légitársasággal is.

Újdonság, hogy – egyelőre próbaüzemben –

önkiszolgáló check-in pontot nyitnak a Kálvin tér 4. alatt, célzottan a 100E reptéri járat megállójához közel,

ahol nemcsak a reptéri becsekkolás intézhető el, hanem a poggyászcímke kinyomtatása is, ami kényelmes az utazónak, hiszen így elkerülheti a Liszt Ferenc-repülőtéren az utasfelvételi pultok előtti sorban állást.

Egy hasonló belvárosi önkiszolgáló check-in pontot terveznek a Deák térre is. Következő lépésként a terv az, hogy jövő nyárra elérjék: az utas ott is hagyhassa ezeken a pontokon a bőröndjét, s innen a poggyász repülőtérre történő eljuttatásáról és a feladásról már a repülőtér üzemeltetője gondoskodna.

A Ryanairral utasai mindkét terminálon be tudnak csekkolni. Szintén a 2B terminál leterheltségének csökkentését szolgálja, hogy a 100E buszjárattal érkező utasok számára közvetlenül a megállónál megnyitottak egy ajtót a két terminál között, így akiknek nincs feladandó poggyászuk, az A terminálon is átmehetnek a biztonsági ellenőrzésen.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×