eur:
393.75
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megszületett a megállapodás az olajembargóról, magyar kivétellel - a nap hírei

Üzemanyaghiány lehet nyáron Európában - figyelmeztet a Nemzetközi Energiaügynökség. Az Alkotmánybírósághoz fordulnak a pedagógus szakszervezetek, miután az államfő aláírta a sztrájkjogot korlátozó törvényt.

Megszületett a megállapodás az orosz olaj unióba tartó exportjának betiltásáról, a csővezetéken szállított nyersolaj azonban kivételt jelent. Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarország számára kedvező döntés született. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közölte: az olajembargó azonnal vonatkozik az Oroszországból származó olajimport több mint kétharmadára. Hozzátette: a szankciós csomag más intézkedéseket is tartalmaz: köztük kizárja a SWIFT elektronikus fizetési rendszerből Oroszország legnagyobb bankját a Sberbankot, betiltja 3 nagy orosz állami tulajdonú műsorszolgáltató uniós szolgáltatását, valamint felelősöket von a megszorító intézkedések hatálya alá az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért. Beszélt arról is, hogy az Európai Tanács készen áll arra, hogy 9 milliárd eurós támogatást nyújtson Kijevnek.

Az olajembargó ügyében született uniós döntés Magyarországnak nagy siker, ugyanakkor az uniós döntés olajárkrízist okoz, és megjelenik az inflációban – jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában hozzátette: a kormány attól tart, hogy hamarosan a gázembargó kérdése kerül napirendre az unióba. Azt mondta a gázszállítások korlátozása esetén a fűtés és a elektromosenergia-ellátás is veszélybe kerülhet.

Üzemanyaghiány lehet nyáron Európában - figyelmeztet a Nemzetközi Energiaügynökség. A 31 államot, köztük Magyarországot összefogó szervezet vezetője azt mondta: az Ukrajna elleni orosz támadás következtében egyszerre van olaj-, gáz- és villamosenergia-válság, így ez a krízis sokkal súlyosabb, mint az eddigiek, és valószínűleg hosszabb ideig is tart majd.

50 bázisponttal, 5,9 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, és ugyanekkora mértékben növelte a kamatfolyosó két szélét a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A jegybank alelnöke a kamatdöntés után elmondta: az egyhetes betéti kamatráta emelése csütörtökön történik majd, és a korábbi ütemeben zajlik. Ez azt jelenti, hogy 30 bázispontos kamatemelés várható. Az MNB alelnöke szerint a májusban arra lehet számítani, hogy 10 és fél százalék is lehet az infláció.

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, miután az államfő aláírta a sztrájkjogot korlátozó törvényt. Az érdekképviseletek közös közleménye szerint ha a hazai jogorvoslati lehetőségeket kimerítik és nem járnak eredménnyel, akkor az Emberi Jogok Európai Bíróságához nyújtanak be keresetet. A PSZ és a PDSZ hozzáteszi: miután Novák Katalin nem válaszolt a korábbi levelükre és nem talált sem jogi, sem erkölcsi aggályt az elfogadott törvénymódosításban, kérik, hogy a döntést utólag indokolja meg.

A pedagógusok teszik eredményessé a magyar oktatási rendszert - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a pedagógusnap alkalmából odaítélt szakmai díjak átadásán a Pesti Vigadóban. Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy a legjobb befektetés a jövőbe az oktatás, a díjazottak pedig sokat tesznek azért, hogy a következő generáció Magyarországot még eredményesebbé tegye. A köznevelésért felelős államtitkár a kitüntetettektől azt kérte, hogy nagykövetként vigyék jó hírét a magyar köznevelés eredményességének. Pedagógusnap alkalmából Apáczai Csere János-díjban 32-en, Németh László-díjban 35-en, Brunszvik Teréz-díjban 20-an, Trefort Ágoston-díjban 12-en, Eötvös József-díjban pedig hatan részesültek.

Aláírta Magyarország fegyveres védelmének tervét Novák Katalin köztársasági elnök, a Magyar Honvédség főparancsnoka. A terv tartalmazza a Magyar Honvédség feladatait a törvényes rend fenntartásában, a kritikus infrastruktúra és a kibertér védelmében. Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka elmondta: a Magyar Honvédség a legkisebb incidenstől a teljes háborús helyzetig elemzi azokat a kihívásokat, amelyek az országot érhetik. A mindenkori köztársasági elnöknek meg kell ismernie, és el kell látnia kézjegyével a dokumentumot.

Magyarországon is megjelent a majomhimlő-fertőzés, egy 38 éves férfinél diagnosztizálták a betegséget - jelentette be az országos tisztifőorvos. Müller Cecília közölte, hogy az egészségügyi szolgáltatóknak már korábban kiküldték a majomhimlővel kapcsolatos tudnivalókat, eljárásrendet, járványügyi teendőket.

Tovább csökkent a szennyvízben a koronavírus koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A 21. héten számottevő csökkenés volt mérhető Budapest dél-pesti szennyvíztisztító telepén, valamint Békéscsabán, Debrecenben, Miskolcon, Pécsen, Szegeden, Szombathelyen, Zalaegerszegen és a budapesti agglomerációs települések közös mintájában. A többi mintavételi hely esetében stagnáló tendencia figyelhető meg.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×