eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 24. szombat Szökőnap
Nyitókép: bkk.hu

A lakosság véleményét várják a dél-pesti fonódó villamoshálózatról - térképen a tervek

Közvetlen belvárosi villamosjárat indítását tervezi Pesterzsébet térségéből a Mester utca-Haller utca-Soroksári út-Jászai Mari tér útvonalon a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A tervről június 9-éig várják a lakossági észrevételeket.

A fejlesztés eredményeként az új, Pesterzsébetet a belvárossal összekötő villamosvonal valódi alternatívaként szolgálhat az autóbuszok mellett, hiszen a belvárosba utazva az új villamos hasonlóan gyors eljutást biztosít, de átszállás nélkül - közölte a BKK.

A társaság azt javasolja, hogy 2B jelzéssel a Jászai Mari tér és Pesterzsébet, Pacsirtatelep között új villamosjárat induljon, amely a pesti rakparton és a Gubacsi úton át éri el Pesterzsébetet.

A 2B járat a javaslat szerint mindennap hajnaltól késő estig közlekedik, csúcsidőben 10 percenként. Ezzel Pacsirtatelep, Erzsébetfalva és a Pesterzsébeti lakótelep térségéből közvetlen belvárosi kapcsolat jönne létre, amellyel az összes metróvonal, a 4-es és 6-os villamos, a Rákóczi úti buszjáratok, további autóbusz- és trolibuszvonalak és több kereskedelmi, kulturális intézmény is átszállásmentesen elérhetővé válna.

A dél-pesti villamosközlekedés további változásaira kitérve közölték: a közvetlen belvárosi kapcsolatot biztosító új 2B villamos miatt a Gubacsi úton az 51-es villamos szerepe várhatóan jelentősen csökken, ezért az új hálózat bevezetése után néhány hónappal - a tapasztalatok alapján, az utazási igényekhez igazodva - a közlekedési rend felülvizsgálatára lesz szükség. Addig a tervezet szerint az 51-es villamos a jelenlegi útvonalán, de szűkebb üzemidőben, csak hétköznapokon csúcsidőben, míg az 51A villamos hétköznapokon hajnalban, napközben és késő este, valamint hétvégi napokon egész nap a Mester utca/Ferenc körút végállomástól a Könyves Kálmán körút térségéig közlekedik majd.

A belső Mester utca villamosforgalma érdemben nem változik az új közlekedési rend szerint, a javaslat szerint azonban a Vágóhíd utca térségében az új lakónegyedekhez sűrűbb kötöttpályás eljutási lehetőség jönne létre, az új 2B villamos pedig közvetlen kapcsolatot nyújtana a belvároshoz - írták.

A tervek szerint továbbra is közlekedik a pesterzsébeti 52-es villamos. Az új 2B villamos miatt átalakuló és várhatóan csökkenő szerepe miatt ezentúl 15-20 percenként járna, továbbra is biztosítva a Határ úti kereskedelmi létesítményekkel, több autóbuszjárattal és az M3-as metróval a kapcsolatot.

A 2M villamosjárat változatlan útvonalon a Jászai Mari tér és a Keleti pályaudvar között közlekedik. A Haller utcában és a Fiumei úton közlekedők a 2M és a 24-es villamost is választhatják utazásukhoz.

A 24-es villamos közlekedésén a BKK javaslata nem változtat, így a villamosjárat továbbra is csatlakozást biztosít majd a H6-os HÉV-vonalhoz - olvasható a BKK közleményében.

A változások bevezetését augusztusban tervezik. A lakossági észrevételeket június 9-éig várják a bkk.hu/fejlesztesek/tarsadalmi-egyeztetes oldalon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×