eur:
394.9
usd:
363.19
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Novák Katalin köztársasági elnök (k) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (j), mielőtt a díszegység felvonja Magyarország lobogóját az államfő beiktatási díszceremóniáján az Országház előtt, a Kossuth téren 2022. május 14-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Volodimir Zelenszkij levelet írt Novák Katalinnak

A magyar köztársasági elnök a Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra, hogy az elmúlt napokban kitől kapott a kinevezése után levelet. A posztból kiderült, hogy az ukrán elnökön túl Emmanuel Macron is gratulált.

A magyar köztársasági elnök bejegyzéséből kiderült, hogy a francia elnök azt írta neki, őszintén gratulál a megválasztásához, és ismeri elkötelezettségét a két ország közötti barátság és együttműködés elmélyítésében, valamint a frankofónia támogatásában személyes és politikai pályáján. Emmanuel Macron azt írta:

kívánom, hogy országaink tovább erősítsék azokat a kapcsolatokat, melyek összekötnek.

Az Európánk előtt álló fő kihívások erőteljes emlékeztető egységünk fontosságára és az Európai Unió cselekvési képessége fejlesztésének egyre nagyobb szükségességére – fogalmazott Macron.

Hozzátette, kívánja, hogy a két ország ehhez aktívan tudjon hozzájárulni, erősítve egyúttal a demokrációt és a jogállamiságot a kontinensen.

Volodimir Zelenszkij is gratulált Novák Katlaninnak. Az ukrán elnök azt írta: az Európa előtt álló legnagyobb kihívások idején került Magyarország élére, amikor Oroszország teljes körű háborút indított Ukrajna ellen. Zelenszkij hozzátette,

nagyra értékeli a Magyarország által nyújtott humanitárius segítséget,

amelyet az ukránok kapnak és jelezte, hogy további támogatásra is számítanak, így az oroszok elleni szankciók fokozásában, beleértve az energetikai szektor is.

A gratulációkat itt lehet megnézni:

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×