eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Forrás: Facebook/Novák Katalin

Első külföldi út: megérkezett Varsóba Novák Katalin

Orbán Viktor megválasztása utáni első útja 2010 óta mindig Lengyelországba vezetett korábban, de az idén a Vatikánba ment először.

Novák Katalin elindult első köztársasági elnöki útjára Varsóba. Erről a Facebook-oldalán számolt be.

Már április végén tudni lehetett, hogy oda vezet az első útja, és ünnepi beiktatási beszédében ő maga is beszélt erről szombaton a Kossuth téren.

Előbb Ferihegyről posztolt:

Aztán már Varsóban arról, ahogy a repülőtéren fogadják:

Amint azt írja, Varsóban találkozik a lengyel köztársasági elnökkel, Andrzej Dudával (aki 2020-ban a Lengyel Köztársasági Érdemrend parancsnoki keresztjével tüntette ki őt), Elzbieta Witekkel, a Szejm elnökével és Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel is tárgyal.

Korábban beszámolt arról is, hogy Martonyi János egykori külügyminiszterrel egyeztetett a látogatásról.

Orbán Viktor 2010 óta a választások után rendre Varsóba látogatott először, az idén viszont a Vatikánba, Ferenc pápához vezetett első útja.

Novák Katalin elődjét, Áder Jánost március 23-ra a lengyelországi Bochniába várták volna a lengyel-magyar barátság napján, de az államfő nem utazott el végül, törölték a programot. A lengyelek az idén kivételesen nem jöttek el szervezetten a Fidesz március 15-i rendezvényére. Lengyelország és Magyarország erős szövetségeseknek számítottak Orbán Viktor 2010-es hatalomra kerülése óta, de – ahogy azt mások mellett az előbbiek is jelezhetik –, az ukrajnai háború törést hozott ebben a viszonyban az orosz kapcsolatok eltérő megítélése miatt.

Novák Katalin beiktatási beszédében – és korábban, a megválasztása után is élt ebbe a sorba illő megállapítással – több olyan kijelentést is tett, ami a lengyel állásponthoz áll közel. Ezekből aztán posztolt is a Facebookon:

  • „Elítéljük a putyini agressziót, egy szuverén állam fegyveres megtámadását!”
  • „Örökre nemet mondunk a Szovjetunió visszaállását célzó minden törekvésre!”
  • „Követeljük a háborús bűnök kivizsgálását és megbüntetését!”

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×