eur:
394.97
usd:
363.49
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Közös üzenetet küldött Varsó és Budapest Brüsszelbe - a nap hírei

Elfogadta a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés kormánypárti többsége. Az uniós helyreállítási alapból járó összegek folyósítására szólította fel Brüsszelt Magyarország és Lengyelország. A finn parlament elsöprő többséggel támogatta az ország NATO-csatlakozását. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Elfogadta a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés kormánypárti többsége, így holnap (szerdán) megkezdődhet a miniszterjelöltek bizottsági meghallgatása. Az ötödik Orbán-kormány tizenegy minisztériummal és két tárca nélküli miniszterrel működik majd. Az ellenzéki pártok a parlamenti vita során bírálták az új kormányszerkezetet, hiányolták, hogy nem kapott önálló minisztériumot az oktatásügy, az egészségügy és a környezetvédelem.

A pénzügyminiszter szerint továbbra is válságálló a magyar gazdaság, a kormányzati intézkedések eredményesen tompították az orosz-ukrán háború hatását. Varga Mihály a Facebook-oldalára feltett videóüzenetében kommentálta a legújabb GDP-adatokat, melyek szerint az első negyedévben a vártnál nagyobb mértékben, 8,2 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye. Ez az elemzők által vártnál jobb adat. Az előző negyedévhez képest 2,1 százalékos a növekedés. A bővüléshez szinte valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult, de leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások.

Az uniós helyreállítási alapból járó összegek folyósítására szólította fel Brüsszelt Magyarország és Lengyelország. Novák Katalin köztársasági elnök, lengyel hivatali partnerével, Andrzej Duda elnökkel együtt Varsóban úgy fogalmazott, hogy Magyarországnak elemi érdeke energetikai szempontból is több lábon állni és növelni függetlenségét Oroszországtól, ehhez viszont forrásokra van szükség. A lengyel elnök szerint nehéz lesz megvalósítani a Moszkvával szemben készülő hatodik uniós szankciócsomagot, ha visszatartják a Magyarországnak járó uniós helyreállítási eszközöket. Köztársasági elnökként ez volt Novák Katalin első külföldi hivatali útja. Az államfő szerint ez nem elsősorban diplomáciai lépés. Úgy fogalmazott, hogy ez a két ország ezeréves barátságából következik, és abból is, hogy a lengyelek és a magyarok értékeikben a mai napig közel állnak egymáshoz.

A finn parlament elsöprő többséggel támogatta az ország NATO-csatlakozását. Helsinkiben 14 órás parlamenti vita után 188 képviselő támogatta a csatlakozást, 8-an szavaztak nemmel. A finn parlamenti döntés előtt néhány órával a svéd külügyminiszter már aláírta Svédország hivatalos NATO-csatlakozási kérelmét. A NATO-tagállamok többsége támogatja a két skandináv ország mielőbbi felvételét, de Törökország fenntartásai megnehezíthetik a folyamatot.

Folytatódik a mariupoli Azovsztalban lévő ukrán katonák kimentése – közölte az ukrán miniszterelnök-helyettes. Irina Verescsuk Telegram oldalán azt írta, hogy tegnap 52 súlyosan megsebesült katonánkat evakuálták, őket orosz hadifoglyokra cserélik ki. Hozzátette: emellett dolgoznak a humanitárius művelet következő szakaszán.

Az Európai Bizottság technikai támogatást és finanszírozást nyújt az ukrajnai háború elől menekülők fogadásához, ellátásához 9 tagállamnak. Magyarország nincs közöttük. A brüsszeli bizottság közölte, hogy az a kilenc tagállam - Belgium, Ciprus, Csehország, Franciaország, Görögország, Olaszország, Lengyelország, Románia és Szlovákia kap segítséget már a következő hónapokban.

Gondatlan veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a 12. kerületi önkormányzat a Böszörményi úti bontási baleset ügyében. Pokorni Zoltán polgármester közölte: az önkormányzat leállíttatta a munkálatokat, amíg nem garantált a biztonság. A bontás alatt álló kilenc emeletes épület két felső szintje tegnap leszakadt, senki sem sérült meg, de több autó megrongálódott. A Budapesti Rendőr-főkapitányság ismeretlen tettes ellen foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt indított eljárást az ügyben.

Az Óbudai Egyetem átveszi a Corvinus fehérvári kampuszát, ahol a két egyetem közös pénzügyi, gazdasági képzései indulnak el. A jelenlegi székesfehérvári Corvinus-hallgatók a Corvinuson fogják befejezni az egyetemet, a következő félévtől viszont a Corvinus nem indít önálló képzést a városban, csak az Óbudai Egyetemmel együttműködésben. Az Óbudai Egyetem átveszi a Corvinus dolgozóit.

Tovább csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja. A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján azt írta: emelkedés csak Zalaegerszegen tapasztalható. Számottevő csökkenés Kecskeméten, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Székesfehérváron, Szekszárdon és Szolnokon figyelhető meg, míg a városok többségét stagnáló tendencia jellemzi. A koncentráció 19 mintavételi helyen a "mérsékelt", míg 3 városban az "emelkedett" tartományba esik.

Két év után Japán ismét fogadja az Egyesült Államok, Ausztrália, Thaiföld és Szingapúr turistáit. Az ezekből az országokból érkező turisták szervezett utazás keretében látogathatnak az országba, ha hivatalos idegenvezetők kísérik őket, és az útiterveket előre rögzítik. A beutazás feltétele három védőoltás megléte a koronavírus ellen és magán-egészségbiztosítási szerződés megkötése.

Észak-Koreában már a hadsereget is bevetették a gyógyszerellátás biztosítására a fővárosban. A katonák Phenjan minden gyógyszertárában jelen vannak, a gyógyszerek szállítására pedig kormánytisztviselőket is kivezényeltek. A hatóságok 11 ezer embert mozgósítottak a fertőzöttek ápolására. Az országban hivatalos adatok szerint másfél millió fertőzöttje és 56 halálos áldozata van a hatóságok által csak lázként emlegetett koronavírus-járványnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×