INFORÁDIÓ
2022. június 25. szombat
Vilmos

rezsicsökkentés

elektromos autó

villanyautó

töltés

Dörzsölhetik a tenyerüket a villanyautósok

Dörzsölhetik a tenyerüket a villanyautósok

Infostart

Igencsak kedvez nekik a rezsicsökkentés.

Arról közöl összeállítást a hvg.hu, hogy az elektromos autók otthoni töltése sokkal olcsóbb a nyilvános töltőállomások használatánál, és ezen autók tulajdonosai a kőolaj-alapú üzemanyagot tankolóknál sokkal jobban járnak a rezsicsökkentés miatt is.

Egy átlagosan használt átlagos villanyautó áramköltsége 100 kilométerre vetítve körülbelül 400-700 forint körül mozog. 480 forintos (jelenleg hatóságilag ennyiben maximalizált) üzemagyagárral számolva egy benzines vagy dízel autó 100 kilométeren alsó hangon 2500 forintot fogyaszt. Ha a kormány egyszer feloldja az üzemanyagok ársapkáját, a különbség még jelentősebb lesz.

Ehhez persze hozzájárul, hogy jelenleg a lakosság jóval kevesebbet fizet az áramért a rezsicsökkentésnek köszönhetően, mint amennyit a piaci árak indokolnának. (Kérdés persze, hogy meddig tartható fenn ez a kedvezményes ár.)

Az áram árához hozzáadódik még az otthoni töltőállomás kiépítésének költsége – feltéve, hogy a tulajdonosnak többre van szüksége a lassú, sima konnektoros töltésnél. Mivel a háztartási hálózatnak bírnia kell a töltőállomást, nem ritka, hogy a hálózatot bővíttetni kell (egy 22 kW-os fali töltőnek 3 fázison 32 amper áramerősségre van szüksége). A fali töltőberendezést, vezetékezést meg kell vásárolni, és mindenképpen érdemes szakemberrel beszereltetni. Összességében a házi töltőállomás kiépítésének költsége könnyen millió forint közelében alakulhat, ám kilométerenkénti fogyasztásra lebontva a cikk szerint hamar megtérül.

Nyitókép: Bernhard Lang/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018