eur:
393.87
usd:
368.3
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Bernhard Lang/Getty Images

Dörzsölhetik a tenyerüket a villanyautósok

Igencsak kedvez nekik a rezsicsökkentés.

Arról közöl összeállítást a hvg.hu, hogy az elektromos autók otthoni töltése sokkal olcsóbb a nyilvános töltőállomások használatánál, és ezen autók tulajdonosai a kőolaj-alapú üzemanyagot tankolóknál sokkal jobban járnak a rezsicsökkentés miatt is.

Egy átlagosan használt átlagos villanyautó áramköltsége 100 kilométerre vetítve körülbelül 400-700 forint körül mozog. 480 forintos (jelenleg hatóságilag ennyiben maximalizált) üzemagyagárral számolva egy benzines vagy dízel autó 100 kilométeren alsó hangon 2500 forintot fogyaszt. Ha a kormány egyszer feloldja az üzemanyagok ársapkáját, a különbség még jelentősebb lesz.

Ehhez persze hozzájárul, hogy jelenleg a lakosság jóval kevesebbet fizet az áramért a rezsicsökkentésnek köszönhetően, mint amennyit a piaci árak indokolnának. (Kérdés persze, hogy meddig tartható fenn ez a kedvezményes ár.)

Az áram árához hozzáadódik még az otthoni töltőállomás kiépítésének költsége – feltéve, hogy a tulajdonosnak többre van szüksége a lassú, sima konnektoros töltésnél. Mivel a háztartási hálózatnak bírnia kell a töltőállomást, nem ritka, hogy a hálózatot bővíttetni kell (egy 22 kW-os fali töltőnek 3 fázison 32 amper áramerősségre van szüksége). A fali töltőberendezést, vezetékezést meg kell vásárolni, és mindenképpen érdemes szakemberrel beszereltetni. Összességében a házi töltőállomás kiépítésének költsége könnyen millió forint közelében alakulhat, ám kilométerenkénti fogyasztásra lebontva a cikk szerint hamar megtérül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×