eur:
389.03
usd:
362.04
bux:
67970.16
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Kövér László, az Országgyűlés elnöke.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Kövér László az Arénában: a Szerbiával való együttműködés példa arra, hogy az EU-n kívül is van élet

A nagy támogatással újraválasztott parlamenti elnök az új ciklus fontos feladatának nevezte, hogy a tanárok bérét mihamarabb rendezzék. Beszélt az EU tevékenységéről is, a szervezet szerinte Magyarországra legyűrendő ellenfélként tekint.

Nem akart más politikai pozícióba kerülni Kövér László, házelnökként képzelte el magát a 2022-vel induló politikai ciklusban - erről maga az érintett beszélt kedd este az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Négy évre vállaltam, nem áll szándékom lerövidíteni, remélem, nem is kerül rá sor" - tette hozzá.

Hogy mit változtatna meg az új ciklusban, arról azt mondta, "semmit sem változtatnék meg, ha nem muszáj", de nem zárta ki, hogy "olyan probléma merül fel, ami eddig nem volt", és akkor a szabályokat a valósághoz hozzá kell majd igazítani.

Az új ciklus legfontosabb kérdéseit, problémáit még nem látja, most ugyanis minden bizonytalan - ezzel a háborús helyzetre utalt a házelnök.

"A legfontosabb teendője az új ciklusnak az lehet, hogy azt a pozíciót, amit Magyarország az elmúlt 12 évben elért, azt meg tudjuk őrizni, ennél fontosabb, hogy az ország fizikai biztonságát megőrizzük" - fogalmazott.

Magyarország szövetségi rendszereinek szilárdságára már kisebb optimizmussal gondol,

a V4-es együttműködésnek sem tett jót a háborús helyzet és a nyilatkozatokból kiderült különbség, de az érdekek továbbra is összefűzik Csehországot, Szlovákiát, Lengyelországot és Magyarországot, még ha "meg is bicsaklott" a V4-es együttműködés "szakítószilárdsága".

Hogy hogy lehet megtalálni ebben a bonyolult rendszerben az ország barátait, arról azt mondta, nem akar neveket vagy országokat mondani, de számos olyan politikai vezető van ma hatalmon a világban, aki erősen korrumpálható, képességtelen, cinikus vagy Európa tönkretételéhez asszisztál, sokkal kevesebben vannak azok, akik ezt viszont kimondják, így pedig nehéz barátokat találni.

"Nem mindenki olyan bátor és hangos, mint mi vagyunk" - mondta, hozzátéve, hogy azért "az EU-n kívül is van élet", utalva ezzel a Szerbiával kötött, szerinte "mintaszerű" együttműködésre.

Kövér László szerint történelmi, EU-n belüli együttműködést lehetett volna kötni a Baltikumtól a Balkánig, amikor a háború megérkezett, ebben Lengyelországé lett volna a vezető szerep.

Az élet azonban most azt hozta, hogy a konzervatívok - szokásuk szerint - inkább arra vigyáznak, ami van, nem akarnak nagy újításokat.

Az Európai Uniót most úgy látja, mint amely szervezet Magyarországot legyűrendő ellenfélnek látja, és olyan dolgokba szól bele, amelyekhez nincs köze, miközben komoly problémák fölött huny szemet.

Megoldandó feladatnak nevezte a kormányzat előtt, hogy legyen elég tanerő az iskolában és elegendő rendőr az utcán, meg kell teremteni egy olyan egyensúlyt, amely lehet, hogy létezett a két világháború között e két, korábban megbecsült szakma mentén. Azonban kiemelte az orvosok bérrendezését, és sürgette, hogy a pedagógusok korábbi életpályamodellje után most "újra elővegyék az ő jogos bérköveteléseiket".

A kétharmad titka szerinte abban keresendő, hogy az emberek azt látják, a politika róluk szól.

Szerinte nehéz volt ellenzékinek lenni az elmúlt 12 évben, mert egyrészt részesei voltak az ország korábbi tönkretételének, másrészt mindenképpen mást akartak mondani, mint a kormány, "nem tudták megkülönböztetni a lényegest a lényegtelentől, nem tudták megkülönböztetni azokat a dolgokat, amelyekben együtt kell működni a kormánnyal azoktól, amelyekben alternatívát kell kínálni", ennek szerinte részben szellemi képességbeli hiányosság volt a gyökere.

Elmondta a véleményét a leköszönő államfő Áder János munkájáról.

"Van még energiája, hogy valamit csináljon, luxus lenne egy nemzetközi tekintéllyel bíró szereplőt mellőzni. Nem akarok a nevében beszélni, de az elmúlt ciklusában felépített magának egy olyan ismertséget, amely a természethez és a vízhez kötődik, számomra evidens, hogy ilyen irányú munkát folytasson, akár egyfajta jószolgálati nagykövetként."

Kövér László szerint egy 30 éves "íratlan szabály" érvényesült akkor, amikor nagy többséggel, ellenzéki szavazatokkal együtt (199 megszerezhető voks közül 170-et kapott) választották újra házelnökké a parlamentben.

Abból, hogy az ellenzéknek csak egy kisebb része vonult ki az alakuló ülésről, azt a következtetést vonta le, hogy nem csak egy új ciklust, de talán egy új korszakot is lehetne kezdeni 2022-ben.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×