eur:
394.74
usd:
370.78
bux:
65491.46
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: YouTube

Kis-Benedek József: ellenőrzésre érkezhetett a NATO küldöttsége Debrecenbe

A NATO képviselői meg akarnak győződni arról, hogyan teljesíti Magyarország a befogadó nemzeti támogatást – mondta a katonai szakértő az előre be nem jelentett látogatásról.

Többnapos látogatásra érkezett Magyarországra a NATO Katonai Bizottság elnöke és a NATO Szövetséges Erők Európai Főparancsnokság delegációja, valamint a horvát fegyveres erők vezérkari főnöke kedden.

"A NATO dél-európai részlegének a vezetésre rendkívüli módon érdeklődik azt iránt, hogy hogyan van felkészülve például Magyarország, illetve azok az országok, amelyek ehhez a csoporthoz tartoznak. Ilyen magas szintű küldöttség nem szokott mindennap érkezni" – emelte ki a hír kapcsán Kis-Benedek József egyetemi tanár.

A katonai szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a NATO európai főparancsnoka felelős az Európában lévő NATO-erők harckészültségéért, bevethetőségéért, illetve a NATO hadműveleti tervekben végrehajtott feladatok biztosításáért, ezért ő megkérdezheti, hogyan áll a magyar hadsereg, mennyire képes arra, hogy az úgynevezett befogadó nemzeti támogatást végrehajtsa. Ebbe a feladatba tartozik az idegen csapatok befogadása, Magyarországon történő átengedésük, a mozgásuk támogatása.

"Erről konkrétan meg akarnak győződni"

– jelentette ki Kis-Benedek József, és hozzátette, Debrecenben van egy dandár, amit nagy valószínűséggel meg is látogatnak, megnézik, hogy milyen állapotban van ez az alakulat, hogyan számolhatnak velük egy adott konfliktusban.

A szakértő szerint gyorsan szerveződhetett a látogatás, mert általában előre szokták jelezni, hogy lesz ilyen találkozó, ez most nem történt meg, és úgy véli, elsősorban ellenőrzésről van szó. "Egészen biztos vagyok abban, hogy nagyon konkrét dolgok merültek fel, aminek nyilván jelentős része nem a nagy nyilvánosságra tartozik" – mondta a katonai szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×