eur:
393.81
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülő emberek számára a barabási művelődési házban kialakított segítségpont adományraktárában 2022. március 6-án.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Szentkirályi Alexandra: bőven van kapacitás a menekültek ellátására

Az orosz–ukrán háború kezdete óta érkeznek Magyarország keleti határára menekülő ukránok és magyarok is, akiket segélyszervezetek munkatársai segítenek, a hazánkban maradók egy részéről pedig az állam gondoskodik.

Hétfő reggelre meghaladta a 160 ezret a Magyarországra érkező ukrajnai menekülő száma – mondta el Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az InfoRádióban. A magánszállással nem rendelkezők elhelyezését az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság koordinálja.

"Az elhelyezésről, illetve a naprakész információkról gondoskodnak, hiszen ők rendelkeznek olyan adatbázisokkal, melyekből kiderül, hol, milyen eszközök és szálláshelyek vehetők igénybe. Van egy veszélyhelyzet-kezelési tervük, amelyben a befogadóhelyeket elő tudják készíteni, folyamatosan monitorozzák, milyen igények vannak. Tudják, hányan jönnek be az egyes határátkelőpontokon, így tudnak szálláshelyet biztosítani. Sok esetben gondoskodnak arról is, hogy a határtól a befogadóhelyre kerüljenek az emberek" – mondta el a kormányszóvivő, és azt is aláhúzta: a karitatív szervezetek, az önkormányzatok és a civilek is nagy részt vesznek ki ebből az összehangolt munkából.

A menekülők kis százalékának elhelyezésére van szükség:

néhány ezer embert jelenthet ez Szentkirályi Alexandra szerint.

"A legtöbben tudják, hova mennek: az első érkezők magyarországi rokonokhoz, ismerősökhöz jöttek, ás nagyon sokan vannak, akik csak átutaznak Magyarországon. A többség megy tovább nyugatra, mert ott dolgozik családtagja. Sajnos ugyanakkor olyanok is vannak, akik egyáltalán nem tudják, hogy most mit kezdjenek az életükkel. Összepakolták egy hátizsákba a legszükségesebbeket, és futottak az életükért, nekik most szükségük van minden segítségre" – árulta el.

Sokféle szálláshely elérhető a kormányszóvivő szerint: elsősorban a határ mentieket kezdik el feltölteni. A menedékhelyeken nemcsak aludni, de enni-inni és tisztálkodni is tudnak, és egészségügyi ellátást is kapnak a menekülők. Az elszállásolásba kereskedelmi szálláshelyek bevonása is lehetséges, ezek esetében a költségeket az állam viseli. Szentkirályi Alexandra szerint megfelelő mennyiségben állnak rendelkezésre szálláshelyek, a magyar rendszer bírni fogja a terhelést.

"Mindenkiben hatalmas a segíteni akarás és az összefogás ereje:

ez legalább annyira fontos, mint az, hogy a háttérben a kapacitások és feltételek is rendelkezésre állnak. Az emberi hozzáállást nem lehet semmilyen pénzzel pótolni" – mondta a magyarok hozzáállásáról.

A kormányszóvivő a karitatív szervezetek kérését tolmácsolta azzal, hogy a segíteni vágyók ne csak elinduljanak a határra segíteni, hanem előzetesen vegyék fel a kapcsolatot egy szervezettel, mert ők pontosan látják, hol mire van szükség.

A következő napokban még az ideiglenes elhelyezésekről kell leginkább gondoskodni: a háborús helyzet alakulásával derül ki, hányan akarnak majd menekült státuszban hazánkban maradni – ők ugyanúgy tudnak majd munkát vállalni, bekapcsolódni a közmunkaprogramba vagy munkanélküli támogatásban részesülni három hónapig, mint a magyarok. A helyzet ugyanakkor még nem kiforrott, sokan kivárnak, mert haza szeretnének térni, hiszen a teljes életük és egzisztenciájuk ott van Ukrajnában – mondta Szentkirályi Alexandra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×