eur:
393.47
usd:
368.67
bux:
65765.96
2024. április 23. kedd Béla
Forrás: BKK
Nyitókép: Forrás: BKK

A Stockholm-rendszert is bevetik a Blaha Lujza téren

A megújuló Blaha Lujza tér összhatásában jóval zöldebb lesz: a Fővárosi Önkormányzat törekvéseihez kapcsolódóan ligetes-fás találkozóhellyé alakítják át – írja a BKK.

A Blaha Lujza tér felújítása szerződés szerinti ütemben halad, már zajlanak a téren a további fatelepítés előkészületei – tájékoztatott a Budapesti Közlekedési Központ. Összesen 80 fát ültetnek a térre, az új fák egyik részét egybefüggő zöldfelületbe, a másik részét pedig a burkolatba – teljes talajcserével és talajszint alatti öntözőrendszerrel. A tér nagy részén – a fák környezetébe – térkő burkolatot építenek vízáteresztő fugázással és alépítménnyel.

Elkezdődött a mesterséges váztalaj kialakítása – teszi hozzá a BKK –, aminek célja, hogy segítse a faveremrácsba kerülő fák gyökérzetének növekedését, egyúttal megfelelő alépítményként szolgáljon a térburkolatnak. Először agyag vízmegtartó réteget helyeznek el mélyen a földben, hogy annak vízmegtartó képessége biztosítsa a fák életben maradását. Ezen zúzott köves réteget terítenek szét, a résekbe pedig tápanyaggal dúsított, jó minőségű termőföldet mosnak. Ezután ültetik be a zúzott köves réteg fölé, termőföldbe a földlabdás fákat, a burkolat alá pedig teherhordó, de vízáteresztő zúzottkő-alépítmény kerül.

Mint olvasható, hagyományos esetben a burkolat alatti talajréteg tömörödik, oxigén- és vízszegény közeget képezve, emiatt a városi fák sínylődnek. A mesterséges váztalajba, vagyis a Stockholm faültetési rendszerrel ültetett fák azonban gyorsabban nőnek, jobb életkörülményeik miatt nagyobbak, szebbek és egészségesebbek lesznek, mint a tömörödött altalajba ültetett társaik. A zúzottkő-réteg nem engedni tömörödni a tápanyagdús termőföldet, a fák gyökerei kellő tápanyagot, oxigént és megtámasztást találnak a rések között.

Forrás: BKK
Forrás: BKK

A faültetési munkák első üteme tavaly november 25-én kezdődött, eddig 19 fát ültettek el a nagy növénykazettába, és még 61 fát telepítenek, közülük csaknem ötvenet Stockholm-rendszerrel. Kilenc meglévő fát sikerült megmenteni, így a tervek szerint összesen 89 fa lesz a téren.

Így újul meg a Blaha Lujza tér:

  • Határidőre elkészültek a növénykazetták szerkezeti falai és talajcseréje, a Szent Rókus Kórház felőli kazettában már a fákat is elültették;
  • befejeződtek a közműkiváltások, helyükre kerültek az új közművek;
  • megtörtént az aluljáró külső födémszigetelése, a Rákóczi út–Nagykörút csomópont útburkolatának felújítása;
  • elkészült a Márkus Emília utca érintett szakaszának szegélye, valamint útburkolata;
  • helyére került a Blaha Lujza tér egyik emblematikus eleme, a 60-as évek óta működő gomba alakú szökőkút új fémszerkezete;
  • befejezték a nagy szökőkút és a gomba alakú szökőkút vasbeton aknáit;
  • kicserélték az Erzsébet körúti középszigeten álló közvilágítási oszlopot, hogy a kivitelező a tavasszal kialakíthassa ott a gyalogátkelőket.

Tavasszal, a növénytelepítésnek megfelelő időjárásban folytatódik a téren a faültetés, a burkolatok építése és a térbútorok kihelyezése, illetve a buszmegállók befejezése és az azokhoz tartozó térburkolatok kialakítása is megtörténik.

  • Mindezek mellett a tér burkolatából fellövellő vízjátékot építenek;
  • cserje- és évelőfelületeket alakítanak ki a növénykazettákban;
  • a Nemzeti Színház egykori székeire utaló köztéri székeket, valamint asztalokat helyeznek ki;
  • két új MOL Bubi gyűjtőállomást telepítenek, és számos egyedi kerékpártámaszt helyeznek el;
  • akadálymentes nyilvános illemhelyet építenek;
  • a kereszteződésben három új gyalogátkelőt létesítenek, hogy a József körútival együtt mind a négy ágban felszíni akadálymentes, hangjelzéssel kiegészített gyalogosátkelő legyen;
  • új burkolati jeleket festenek fel az átépítés után, továbbá új KRESZ-táblákat helyeznek ki.

A Blaha Lujza tér felújítása és – kapcsolódó fejlesztésként – a Somogyi Béla utca tavasszal kezdődő korszerűsítése várhatóan az év végére készül el. A munkák ideje alatt az Europeum bevásárlóközpont zavartalanul üzemel. Megközelítését a kialakított gyalogosfolyosók biztosítják, és autóval is elérhető az Europeum parkolóháza. A tér felújításával egy időben, a saját beruházásában megújul a Corvin Áruház is, amelyet már felállványoztak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×