eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Védőfelszerelést viselő orvosok a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja, a Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek ellátására kialakított intenzív osztályán 2021. december 15-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Koronavírus: másfél éve nem jártunk hasonló cipőben itthon

A koronavírus reprodukciós rátája (egy fertőzött hány másikat betegít meg, R érték) 0,5-0,6 között mozog Magyarországon, ami azt jelzi, hogy a járvány gyorsan szorul vissza. Habár a fertőzöttek száma nominálisan még nem mondható kevésnek, ilyen alacsony R értéket 2020 nyara óta nem láttunk.

December végén, január elején elérte a csúcsát a koronavírus-járvány 5. hulláma Magyarországon, azóta folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma. Ekkor 16 ezer napi megbetegedést láthattunk a járványgörbe (7 napos mozgóátlag) alapján.

Ilyen magas esetszámok eddig egyetlen járványhullámban sem voltak, ehhez képest egyrészt az oltásoknak, másrészt az omikron variáns enyhébb lefolyásának köszönhetően a halálozások száma nem futott fel olyan magasra, mint a korábbi hullámokban.

A halálozások számában még nem láttuk a fordulatot, de a következő napokban itt is tükröződnie kellene a megbetegedések visszaesésének, az új megbetegedések száma ugyanis január eleje óta csökkenő trendben mozog. Erről beszélt Kásler Miklós emberierőforrás miniszter is.

Ma már 8 ezer fő alatt van az új fertőzések 7 napos mozgóátlaga, vagyis a járványhullám lefeleződött a csúcshoz képest

emeli ki elemzésében a Portfolio.

Az omikron-hullám visszaszorulása látszik a koronavírus reprodukciós rátájának alakulásán is. A vírus R értéke (egy fertőzöttől hány egészséges ember kapja el a vírust) 0,5-0,6 közé csökkent mostanra. Ebben a hullámban januárban érte el a csúcsát az R érték, 1,5 közelében, majd innen fordult. Február elején már 1 alatt állt az R érték, ami azt jelentette, hogy innentől kezdve egy fertőzött átlagosan kevesebb mint egy egészséges embert betegített meg.

A mostani, 0,55-ös érték olyan alacsony, mint amit legutóbb 2020 júniusában láthattunk.

Várhatóan a következő időszakban tovább süllyed a reprodukciós szám, ha nem történik váratlan esemény – teszi hozzá a Portfolio, amely szerint a kedvező folyamatot az törhetné meg, ha egy újabb variáns/alvariáns képes lenne elindítani egy újabb járványhullámot. Ezt nem lehet kizárni, hiszen az omikron fertőzőbb alvariánsa már jelen van a régióban és Magyarországon is.

Ugyanakkor bízhatunk abban, hogy a magas védettségi szint és a kedvezővé váló szezonális hatás (tavasz) mellettünk áll majd a következő időszakban. Ebben az esetben hamarosan feloldhatják a korlátozó intézkedéseket is, és akár őszig „hosszabb” járványmentes időszak elé nézhetünk – írják.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×