INFORÁDIÓ
2022. augusztus 17. szerda
Jácint

metróbaleset

szerelvény

metró

bkv

bolla tibor

veke

Ütközésben megsérült metrószerelvények a 3-as vonal Kőbánya-Kispest kihúzó szakaszán 2022. január 22-én. Az ütközés éjjel történt utasok által nem használt területen. Utasok nem voltak a szerelvényen, személyi sérülés nem történt.

Metróbaleset: van, ami már nem kérdéses, van, ami annál inkább

A metróbalesetben megsérült szerelvények sérüléseinek felmérése folyamatban van – mondta a BKV vezérigazgatója. A cégvezető megerősítette, hogy a baleset személyi hiba miatt történt, és reményeik szerint a társaság biztosítása fedezheti a keletkezett károkat.

A januári metróbalesetben megsérült szerelvények javíthatóak, a kár több száz millió forintos lehet, de ennek pontos mértékére a részletes vizsgálatok adnak majd választ – közölte a BKV vezérigazgatója. Az érintett pályaszakaszt már helyreállították, biztosítandó a zavartalan metróközlekedést, a szerelvények javítására pedig a következő hónapokban kerül majd sor, de a Metrovagonmas-gyár már bejelentkezett, hogy az ehhez szükséges segítséget megadja – tette hozzá Bolla Tibor.

A vezérigazgató arra is kitért, hogy a sajtóban megjelent, milliárdos károkról szóló hírek túlzóak lehetnek, és ez alatt fog maradni.

A cégvezető megerősítette, hogy a baleset személyi hiba miatt történt. Mint mondta, hivatalosan még nem zárult le a vizsgálat, de a megtekintett felvételekből kiderült, hogy tilos jelzés ellenére indult el az egyik metrószerelvény, illetve, hogy a vonat mozgását felügyelő rendszer ki lett kapcsolva, amire nem kerülhetett volna sor, mert nem volt rá engedély.

„Ezek alapján igen, személyi hiba történt”

– fogalmazott.

Bolla Tibor végül arról is beszélt, hogy a társaságnak ugyan van biztosítása, de az nem minden helyzetre, káreseményre terjed ki, hiszen óriási vagyonértékről van szó, aminek a teljes körű biztosítása több milliárd forintba kerülne. De természetesen már tárgyalásban állnak a biztosítóval – mondta.

Nem ez az első eset

Január végén Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke az InfoRádiónak elmondta, hogy már korábban is történt hasonló metróbaleset szintén Kőbánya-Kispesten. „Régóta ismert, hogy ennek a biztonsági rendszere nem sikerült a legbiztonságosabbra, pedig épp az ilyen balesetek megakadályozására volna hivatott. Mégis, ez a helyszín évtizedek óta nem úgy működik, ahogy az elvárható lenne. A mostani súlyos baleset ennek már a második bizonyítéka.

Külön felháborító, hogy magát a kihúzó részt a metrófelújításkor teljesen újjáépítették, kivéve a biztonsági berendezést,

az maradt ugyanolyan" – fogalmazott a VEKE elnöke.

A rendőrség, a közlekedésbiztonsági szervezet és a BKV együtt vizsgálja az eset részletes körülményeit. A hatóságok korábban már jelezték, hogy vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének gyanúja miatt indult nyomozás ismeretlen tettes ellen.

Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Kapcsolódó hang

Metróbaleset: van, ami már nem kérdéses, van, ami annál inkább
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018