INFORÁDIÓ
2022. május 16. hétfő
Botond, Mózes

emmi

pdsz

psz

sztrájk

USA, Washington State, Bellevue, Interlake High School

Sztrájk: bírósághoz fordulnak a pedagógus-szakszervezetek az Emmi kijelentései miatt

Infostart

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nem mondhatja ki, hogy a sztrájk nem törvényes, erre csak a bíróság jogosult – közölte a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös közleményben a tárca nyilatkozatára reagálva.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma keddi közleményében úgy fogalmaz, hogy a január 31-re tervezett pedagógussztrájk a baloldal kampányakciója, a pedagógus-szakszervezetek célja pedig nem a megegyezés, hanem a politikai hangulatkeltés. A tárca szerint a hétfőre meghirdetett sztrájk nem törvényes, nincs erről jogerős bírósági döntés, így „a gyermekeket nyugodtan lehet vinni az iskolába”.

A PDSZ ás a PSZ közös nyilatkozata szerint a minisztérium olyan súlyosan jogsértő kijelentéseket tesz, amelyek alkalmasak arra, hogy a sztrájkolókat félrevezessék, akadályozzák alkotmányos joguk, a sztrájkjog gyakorlásában, a sztrájkolni szándékozó munkavállalókat megfélemlítsék, az intézményvezetőket és más, a sztrájk szervezésében együttműködő feleket elbizonytalanítsák, ezáltal kockáztassák a sztrájk lebonyolítását.

Tarthatatlannak és súlyosan törvénysértőnek nevezték továbbá azt, hogy a tárca közleményében úgy fogalmaztak: „a hétfőre meghirdetett sztrájk nem törvényes, nincs erről jogerős bírósági döntés, a gyermekeket nyugodtan lehet vinni az iskolába”.

Ezért a sztrájkbizottság bírósághoz fordul – hangsúlyozták, jelezve: a január 31-i sztrájkot tovább szervezik.

Hozzáteszik, hogy a minisztérium nem foglalhat állást a független magyar bíróság helyett abban a kérdésben, hogy a sztrájk törvényes vagy sem. Ebben kizárólag a bíróság jogosult döntést hozni. „Az a bíróság, amely 2022. január 25-én reggel kelt végzésében arra szólítja fel a kérelmezettet, azaz a kormányt, hogy 36 órán belül terjesszen elő ellenkérelmet a még elégséges szolgáltatással kapcsolatos szakszervezeti ajánlatra. Amennyiben ezt nem teszi meg, a bíróság a rendelkezésére álló iratok alapján hozza meg határozatát” – olvasható a tanári szakszervezetek közleményében.

Nyitókép: Jetta Productions/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018