eur:
393.75
usd:
364.96
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
USA, Washington State, Bellevue, Interlake High School
Nyitókép: Jetta Productions/Getty Images

Sztrájk: bírósághoz fordulnak a pedagógus-szakszervezetek az Emmi kijelentései miatt

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nem mondhatja ki, hogy a sztrájk nem törvényes, erre csak a bíróság jogosult – közölte a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös közleményben a tárca nyilatkozatára reagálva.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma keddi közleményében úgy fogalmaz, hogy a január 31-re tervezett pedagógussztrájk a baloldal kampányakciója, a pedagógus-szakszervezetek célja pedig nem a megegyezés, hanem a politikai hangulatkeltés. A tárca szerint a hétfőre meghirdetett sztrájk nem törvényes, nincs erről jogerős bírósági döntés, így „a gyermekeket nyugodtan lehet vinni az iskolába”.

A PDSZ ás a PSZ közös nyilatkozata szerint a minisztérium olyan súlyosan jogsértő kijelentéseket tesz, amelyek alkalmasak arra, hogy a sztrájkolókat félrevezessék, akadályozzák alkotmányos joguk, a sztrájkjog gyakorlásában, a sztrájkolni szándékozó munkavállalókat megfélemlítsék, az intézményvezetőket és más, a sztrájk szervezésében együttműködő feleket elbizonytalanítsák, ezáltal kockáztassák a sztrájk lebonyolítását.

Tarthatatlannak és súlyosan törvénysértőnek nevezték továbbá azt, hogy a tárca közleményében úgy fogalmaztak: „a hétfőre meghirdetett sztrájk nem törvényes, nincs erről jogerős bírósági döntés, a gyermekeket nyugodtan lehet vinni az iskolába”.

Ezért a sztrájkbizottság bírósághoz fordul – hangsúlyozták, jelezve: a január 31-i sztrájkot tovább szervezik.

Hozzáteszik, hogy a minisztérium nem foglalhat állást a független magyar bíróság helyett abban a kérdésben, hogy a sztrájk törvényes vagy sem. Ebben kizárólag a bíróság jogosult döntést hozni. „Az a bíróság, amely 2022. január 25-én reggel kelt végzésében arra szólítja fel a kérelmezettet, azaz a kormányt, hogy 36 órán belül terjesszen elő ellenkérelmet a még elégséges szolgáltatással kapcsolatos szakszervezeti ajánlatra. Amennyiben ezt nem teszi meg, a bíróság a rendelkezésére álló iratok alapján hozza meg határozatát” – olvasható a tanári szakszervezetek közleményében.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×