eur:
393.18
usd:
366.58
bux:
66815.2
2024. április 25. csütörtök Márk
Giant hand lifting up a businessman using telescope with covid-19 viruses on the background. Covid-19 impacts to business, business vector illustration series
Nyitókép: rudall30/Getty Images

Itt az ötödik hullám: szemléletes grafikon arról, ahogy meglódul a járvány

Több mutató alapján is megfordult az elmúlt hetek csökkenő-stagnáló járványszintje.

Minden jel szerint bevált a karácsony előtti szakmai jóslat: az ünnepek alatt elterjedt a deltánál jóval fertőzőképesebb omikron variáns, és ennek eredménye máris látszik a járványadatokon.

Már a január eleji adatokból sejthető volt a trendforduló, de az első egyértelmű mutató a statisztikákban az volt, amikor a tegnapi, január 4-i adatközlésben 2429 új fertőzött szerepelt. Ez már nyilvánvalóan emelkedő tendenciát mutatott, a hétnapos mozgóátlag is tíz százalék fölötti növekedésről tanúskodott. A Porftolio kedden kiszámolta, hogy míg

  • a negyedik hullám lecsengésének időszakában 15-16 százalékra csökkent a pozitivitási ráta az elvégzett tesztek arányában, addig
  • a 4-i adatok szerint már 19-20 százalékra emelkedett.
  • Az 5-i számok alapján pedig jócskán megnőtt, és 29,67 százalékos volt a pozitivitás.

(A WHO szerint akkor van kontroll alatt a járvány, ha ez a ráta 5 százalék alatt van.)

Ezután érkeztek a heti szennyvízadatok, amelyek négy helyen már emelkedő tendenciát jeleztek, máshol viszont még csökkenés volt megfigyelhető. (Térkép és részletek itt.)

A Nemzeti Népegészségügyi Központ laborjainak mintáiban 11 százalék fölötti volt az omikronos tesztek aránya, míg a Neumann Labs arról számolt be hétfőn, hogy náluk már domináns az új variáns, 78 százalékban ezt detektálják. (Sőt, két mintában addigra már kettős, influenza- plusz koronavírus-fertőzöttség nyert bizonyítást.)

Mindezek után ötezer fölé ugrott szerdára a napi esetszám (utoljára december közepén volt ekkora), a korábban még csökkenő aktív fertőzötti adat pedig a százezres határt már nem lépte át, ismét növekedésnek indult.

A hétköznapi munkában is érzékelhető mindez: szignifikánsan megnőtt január első napjaiban a légúti tünetekkel a háziorvosokhoz forduló betegek száma, ez pedig azt mutatja, hogy szinte teljesen összeért a koronavírus negyedik és ötödik hulláma - mondta érdeklődésünkre Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének elnöke, országos kollegiális szakmai vezető háziorvos.

Nincs messze a tömeges terjedés sem: az ELTE járványügyi modellezéssel is foglalkozó fizikusa, Vattay Gábor kedd este nyilatkozott az RTL-nek, és mint mondta,

jövő héten Budapesten, nagyjából két héttel később pedig vidéken is berobbanhat a járvány.

Alább a szerdai adatokkal frissített grafikonok.

A halálozások trendje mindig valamennyi késéssel követi az új fertőzöttek számáét.

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×