eur:
393.87
usd:
365.14
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Sad evicted roommates moving home complaining
Nyitókép: AntonioGuillem/Getty Images

Ilyen problémákat okozhat a lakhelyről szóló új rendelkezés

Az új törvény tulajdonképpen levelezési címmé degradálja a lakcímet – mondja Faragó János jogász.

Január elsejétől megváltoztatja a lakóhely eddig használatos fogalmát az Országgyűlés által nemrégen elfogadott törvénymódosítás. A részletes indoklás szerint ezután a polgár szabadon megválaszthatja azt a helyet, amelyet az otthonának tekint, ahová kötődik, anélkül, hogy a folyamatos ottlakás követelményét teljesítenie kellene. A változásokról kérdeztük Faragó Jánost, a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértő jogászát.

„A lakóhelyre azt mondta eddig a törvény, hogy az a hely, ahol a polgár életvitelszerűen otthonként lakik, a tartózkodási hely pedig egy időleges átmeneti szálláshely tulajdonképpen. Ahhoz, hogy az ember tudja, hogy mit jelent a lakóhely és a tartózkodási hely, nem kellett semmilyen jogi előismeret, mert a szavak jelentése adta magát. Ezen a helyzeten módosított kicsit a jogalkotó. A tartózkodási helyhez nem nyúlt érdekes módon, de a lakóhely most már nem azt jelenti, amit gondolnánk a szó köznapi értelme alapján, hanem gyakorlatilag

egy tetszőleges cím, amelyen keresztül a polgár tartja a kapcsolatot

az állami, önkormányzati szervekkel és egyéb szervezetekkel. Tehát kicsit egyfajta levelezési címnek degradálódott a lakóhely fogalma. Azt mondjuk hozzáteszi a törvény, hogy vélelmezni kell, hogy az állampolgár bejelentett lakóhelye egyúttal a tényleges lakóhelye is, de ez a vélelem csak addig áll fenn, amíg az ellenkező bizonyítására nem kerül sor. Az pedig kimondott jogalkotói szándék, a törvénymódosító jogszabály indokolásából kiderül, hogy a továbbiakban nem köteles ténylegesen a lakóhelyként feltüntetett helyszínen lakni az állampolgár” – ismertette a szabályozás hátterét Faragó János.

A cégek levelezési címével vont párhuzamot, miszerint a cégtörvény úgy rendelkezik, hogy a székhely egyfajta levelezési hely. Ehhez hasonló funkciót tölt be a lakóhely az új törvény szerint, legalábbis ez tűnik a jogalkotói szándéknak. Vagyis a hatóság nem feltétlenül fogja a lakóhelyén találni az embert a napnak abban a szakában, amikor ott szokott lenni, csak annyit tudni, hogy az ide kézbesített küldemény eljut hozzá.

„Azt azért fontos hozzátenni, hogy az változatlan a jogszabályban, hogy akármilyen helyszínt nem lehet bejelenteni most már levelezési címként funkcionáló lakcímként, mert az ingatlantulajdonos, illetve a szállásadó hozzájárulással minden esetben szükséges lesz” – hívta fel a figyelmet.

Az egyik problémaforrás lehet, hogyha a lakástulajdonos ellen végrehajtás indul.

„Az eddig is úgy volt, hogy ha volt mondjuk egy adós, aki kiköltözött egy adott címről, de a bejelentett lakcímét ottfelejtette valamilyen okból kifolyólag az adott lakcímen, és mondjuk a tulajdonos vagy az új tulajdonos nem jelentette ki ezt az adós személyt a régi lakcíméről, akkor bizony a végrehajtó az első körben nem tud mit tenni, felkutatja a lakcímnyilvántartásban, hogy az illető hol lakik, és oda fog kimenni vagy oda fogja küldeni a felszólítását” – mondta a jogász.

Konkrét esetet is említett: egy bérleményben cserélték egymást a bérlők és csak a réginek volt ott a bejelentett lakhelye, kiment a végrehajtó és lefoglalta az új bérlő ingóságait. Úgy látja, hasonló esetek voltak eddig is, de mostantól, hogy végképp nem tudjuk, ki hol lakik, még inkább fennáll az ilyen helyzetek kialakulásának esélye.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×