eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Fürjes Balázs/Facebook

Fürjes Balázs: egy lépéssel közelebb Budapest egyik legkülönlegesebb parkjához

Megkötötték a tervezési szerződést a csepeli speciális vizes élőhely kialakítására és a csapadékvíz természetes elvezetésére.

„Az utóbbi évek egyik legnagyobb zöldfejlesztését tervezzük Észak-Csepelen” – fogalmaz Fürjes Balázs Facebook-bejegyzésében. A barnamezős, ma még építési törmelékkel, ottfelejtett autókkal és gumiabroncsokkal szennyezett városrészen egy minden budapesti előtt nyitott, hatalmas, több mint három városmajornyi területű zöld park jöhet létre.

A csepeli közpark nemcsak a mérete, hanem az innovatív zöld megoldásai miatt is különleges lehet – teszi hozzá a Budapest és agglomerációja fejlesztéséért felelős államtitkár. Egy olyan speciális vizes élőhelyet szeretnének itt megvalósítani, amely növényekkel átszőtt vízfelületként kanyarog majd észak–déli irányban a parkon végig. Amely otthont nyújt számtalan állatnak és növénynek, ezzel pedig izgalmasabbá és változatosabbá teszi a helyi élővilágot.

„Ma egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy mindebből valóság legyen. A szerződést megkötöttük: a Realiscon Kft. készítheti a vizes élőhely és a csapadékvíz természetes elvezetésének terveit” – emeli ki a politikus.

A nyertes cégnek komplex feladata lesz:

  • a speciális vizes élőhely teljes körű megtervezése, a víztisztító ökoszisztéma kialakításával és a tájépítészeti megjelenéssel együtt;
  • a csepeli közpark és a szomszédos vízgyűjtő területeken a csapadékvíz természetes elvezetésének kidolgozása;
  • végezetül annak a megtervezése, hogy szárazság esetén a szükséges vízpótlás honnan és hogyan történjen, és az, hogy a nyári hőségben mekkora vízpótlás lesz szükséges.

Ha a tervek megvalósulnak, a csepeli közparkkal egy, a józsefvárosi Orczy-kerthez hasonló, valódi természetközeli hely, hatalmas, lélegző zöldfelület jöhet létre Budapesten. Ahol a játszótér, a különböző sportpályák és kültéri fitneszpark mellett a természeté lehet a főszerep – nagy kiterjedésű tisztásokkal és pihenőterekkel, közösségi kerttel, fás ligetekkel és persze a speciális vizes élőhellyel – zárul Fürjes Balázs bejegyezése.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×