INFORÁDIÓ
2021. november 28. vasárnap
Stefánia

fürjes balázs

csepel

vizes élőhely

közpark

Fürjes Balázs: egy lépéssel közelebb Budapest egyik legkülönlegesebb parkjához

Fürjes Balázs: egy lépéssel közelebb Budapest egyik legkülönlegesebb parkjához

Infostart

Megkötötték a tervezési szerződést a csepeli speciális vizes élőhely kialakítására és a csapadékvíz természetes elvezetésére.

„Az utóbbi évek egyik legnagyobb zöldfejlesztését tervezzük Észak-Csepelen” – fogalmaz Fürjes Balázs Facebook-bejegyzésében. A barnamezős, ma még építési törmelékkel, ottfelejtett autókkal és gumiabroncsokkal szennyezett városrészen egy minden budapesti előtt nyitott, hatalmas, több mint három városmajornyi területű zöld park jöhet létre.

A csepeli közpark nemcsak a mérete, hanem az innovatív zöld megoldásai miatt is különleges lehet – teszi hozzá a Budapest és agglomerációja fejlesztéséért felelős államtitkár. Egy olyan speciális vizes élőhelyet szeretnének itt megvalósítani, amely növényekkel átszőtt vízfelületként kanyarog majd észak–déli irányban a parkon végig. Amely otthont nyújt számtalan állatnak és növénynek, ezzel pedig izgalmasabbá és változatosabbá teszi a helyi élővilágot.

„Ma egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy mindebből valóság legyen. A szerződést megkötöttük: a Realiscon Kft. készítheti a vizes élőhely és a csapadékvíz természetes elvezetésének terveit” – emeli ki a politikus.

A nyertes cégnek komplex feladata lesz:

  • a speciális vizes élőhely teljes körű megtervezése, a víztisztító ökoszisztéma kialakításával és a tájépítészeti megjelenéssel együtt;
  • a csepeli közpark és a szomszédos vízgyűjtő területeken a csapadékvíz természetes elvezetésének kidolgozása;
  • végezetül annak a megtervezése, hogy szárazság esetén a szükséges vízpótlás honnan és hogyan történjen, és az, hogy a nyári hőségben mekkora vízpótlás lesz szükséges.

Ha a tervek megvalósulnak, a csepeli közparkkal egy, a józsefvárosi Orczy-kerthez hasonló, valódi természetközeli hely, hatalmas, lélegző zöldfelület jöhet létre Budapesten. Ahol a játszótér, a különböző sportpályák és kültéri fitneszpark mellett a természeté lehet a főszerep – nagy kiterjedésű tisztásokkal és pihenőterekkel, közösségi kerttel, fás ligetekkel és persze a speciális vizes élőhellyel – zárul Fürjes Balázs bejegyezése.

Nyitókép: Fürjes Balázs/Facebook
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018