INFORÁDIÓ
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia

fővárosi közgyűlés

kiss ambrus

troli

sziget

lakásügynökség

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén 2020. január 29-én.

Fővárosi közgyűlés: új trolik jönnek, áttekintik a Sziget sorsát

A többi között új trolibuszok beszerzéséről, a Sziget fesztiválról és településfejlesztési programokról is döntöttek a képviselők a fővárosi közgyűlés október végi ülésén. 

Új járművek beszerzéséről döntött a fővárosi közgyűlés. Az előterjesztés szerint 2022 végétől alacsonypadlós trolibuszok érkezhetnek Budapestre,

2023 végéig összesen 48 új, Solaris típusú járművet biztosítanak a fővárosi közlekedés számára.

Karácsony Gergely főpolgármester jelezte, a főváros célja az volt, hogy az Európai Fejlesztési Bank hiteléből vásárolják meg a trolibuszokat, de a lehíváshoz a kormány nem járult hozzá, ezért más forrást kerestek a trolik beszerzéséhez. A végül elfogadott módosító javaslat szerint az Európai Beruházási Bank hitelkeretéből finanszíroznánk a beruházást - mondta Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes.

Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere arról beszélt, hogy bár támogatják a trolik beszerzését, de a főváros vezetése ezzel is csak

növeli Budapest adósságállományát.

Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős általános főpolgármester-helyettes szerint a hitelkeret biztonságot adhat a fővárosi beruházásoknak.

Sziget, területfejlesztés

A képviselők határoztak a Sziget fesztiválról is, amelynek szervezőivel nem 10, hanem 5+5 évre kötnének megállapodást. Az első öt év letelte előtt megvizsgálják, hogy teljesültek-e a vállalások, például a zajhatárok betartása, és ha igen, akkor elkezdik tárgyalást az 5 éves hosszabbításról.

Döntöttek az Integrált Területi Programról szóló javaslatról is, amelynek a keretében a főváros 60+26 milliárd forint támogatást vehet fel az Európai Uniótól infrastruktúrafejlesztésre és szociális programokra.

Budapest vezetése ebből a többi között felállítja a Lakásügynökséget, végrehajtja az Egészséges utcák programot,

amiben kerületi zöldfelület-fejlesztések, közparkfelújítások vannak.

A miniszterelnökjelölt-jelölt

A főpolgármester miniszterelnök-jelölti kampánya, valamint a kormány és a főváros által kötött egészségügyi megállapodás támogatása körül kialakult vita is előkerült.

"A főpolgármester az elmúlt két évben, főleg a közelmúltban csak a miniszterelnök-jelölti kampányával volt elfoglalva, a főváros érdekei így háttérbe szorultak" - mondta Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője a Fővárosi Közgyűlés napirend előtti vitájában. Karácsony Gergely visszautasította, hogy főpolgármesterként nem Budapest irányításával foglalkozott volna.

Az ülésen Havasi Gábor a Városháza egészégügyi tanácsnoka azt kifogásolta, hogy a kormány visszatartja az idei évre járó 10 milliárd forintot, amelyet a kabinet az atlétikai stadion építésének támogatásáért ad Budpestnek.

Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere szerint a fővárosnak nem kell aggódnia a kormányzati források miatt.

Ellenzéki belvita

A közgyűlésben napirendre került egy előterjesztés a fővárosi idősotthonok férőhelyeiről, az ehhez kapcsolódó háromoldalas módosítót az ülés kezdetén osztottak ki a képviselőknek. Ebben az szerepelt, hogy a Baross utcai idősotthont több részre bontják, erről komoly vita alakult ki még az ellenzéki frakció tagjai között is, ezért szünetet rendeltek el. A fő vitát az okozta, az előterjesztésben szerepelt, hogy a Knézits utcai ingatlant a fővárosnak meg kell vásárolnia. Erre egy pályázatot kellett kiírnia, amire csak egy cég ajánlata érkezett, a cégről viszont az Origo azt írta, hogy annak résztuladjonosa Söptei Józsefné, Celldömölk szocialista alpolgármestere. A javaslatot végül elfogadták, Gy. Németh Erzsébet humán területért felelős főpolgármester-helyettes azt mondta, hogy az idősotthon minden lakója a jövőben is színvonalas ellátást kap majd.

Az ülésen szó volt még fővárosi útfelújításrokról is. Csepel és Soroksár polgármestere később felvetette, hogy a két kerületben miért nem történnek útfelújítások. A főpolgármester szerint az előző ciklusban ezekben a kerületekben jelentős munkák folytak, ezért most olyan kerületekben, a többi között Zuglóban és Rákospalotán kell dolgozni, ahol korábban ez nem történt meg.

Az ülésen arról is határoztak, hogy Karácsony Gergely főtanácsadóját, korábbi kampányfőnökét, Gál J. Zoltánt beválasztották a Fővárosi Vagyonkezelő Központ igazgatósági tanácsába.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

Fővárosi közgyűlés - trolik, Sziget, területfejlesztés
 
Fővárosi közgyűlés - vita, eü-támogatások, idősotthonok
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018