eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Az 1,7 hektárnyi területen épülő fedett állat- és növénypark, a biodóm a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2019. december 29-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Magyarország a harmadik legnagyobb növekedést érheti el idén az EU-ban az IMF szerint - a nap hírei

A kormány megfontolja a helyi iparűzési adó idei mérséklésének kiterjesztését 2022-re. A Biodóm-beruházás befejezéséért cserébe átadná az államnak az épület és a telek tulajdonjogát a fővárosi önkormányzat

A kormány megfontolja a helyi iparűzési adó idei mérséklésének kiterjesztését 2022-re – közölte a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Bodó Sándor a minimálbér-tárgyalások mai fordulója után azt mondta: az intézkedéssel a magyar munkavállalók kétharmadának kenyérkeresetet biztosító kkv-szektor cégei további 150 milliárd forintot takaríthatnának meg. Hozzátette: a kormány támogatja azt a munkáltatói javaslatot, amely szerint jövő januártól megszűnne a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás, emellett kész 2,5 százalékponttal csökkenteni a szociális hozzájárulási adót. Mindez az államtitkár szerint mintegy 500 milliárd forintot hagyna a vállalkozásoknál.

Jóváhagyta a Magyar Honvédség fejlesztési terveit a köztársasági elnök, aki egyben a honvédség főparancsnoka is. A tervek azt szolgálják, hogy Magyarország és a Magyar Honvédség a térség meghatározó haderejévé váljon – közölte Ruszin-Szendi Romulusz. A parancsnokot Áder János dolgozószobájában fogadta, hogy megvitassák a honvédség aktuális kérdéseit. Ruszin-Szendi Romulusz úgy fogalmazott, hogy az államfő jóváhagyása után folytatják a megkezdett fejlesztéseket.

Megerősítette a magyar GDP-növekedési és inflációs előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap. A szervezet szerint Magyarország a harmadik legnagyobb gazdasági növekedést érheti el idén az Európai Unióban, az októberi felülvizsgált jelentése alapján. Az IMF európai regionális növekedési prognózisában megerősítette, hogy Magyarország hazai összterméke 7,6 százalékkal nő, a tavalyi 5 százalékos csökkenés után. Úgy látják, hogy Magyarországot az idén csak Írország és Észtország előzheti meg.

Az infláció visszahúzó hatásai mellett is a robusztus ütemű kilábalás folytatódására számítanak a kelet és a közép- és kelet-európai gazdaságokban, így Magyarországon is londoni elemzők. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő negyedik negyedévi regionális prognózisában közölte: a tágabb értelemben vett feltörekvő európai térségben az idei év egészére 4,3 százalékos átlagos inflációt vár a tavalyi 2,7 százalék után.

Jövőre a helyközi közlekedésben létrejöhet a tarifaközösség – mondta a MÁV elnök-vezérigazgatója. Homolya Róbert az InfoRádió Aréna című műsorában hozzátette, hogy a teljes tarifaközösség akkor fog létrejönni, ha a helyi közlekedés megrendelői, az önkormányzatok is csatlakoznak a rendszerhez. Hozzátette: erre több város esetében van már példa. A MÁV vezetője beszélt arról is, hogy a következő hetekben-hónapokban kiírják a tendert az új HÉV-szerelvényekre. Hangsúlyozta: a kiírásnál fontos szempont lesz, hogy minél több magyar beszállító kaphasson szerepet.

A Biodóm-beruházás befejezéséért cserébe átadná az államnak az épület és a telek tulajdonjogát a fővárosi önkormányzat. A Biodóm betelepítését és üzemeltetését továbbra is a főváros vállalná. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes azt mondta: a fővárosnak az Orbán-kormány megszorításai miatt nincs elegendő forrása a beruházás befejezésére. 2013 óta az állam 44 milliárd forintot költött a Biodóm felépítésére, a beruházás befejezéséhez azonban még 15-20 milliárd forintra lenne szükség. Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár nem zárta ki, hogy tárgyaljanak a Biodóm átvételéről.

Nemzetközi építészeti tervpályázatot hirdet a Budapest Fejlesztési Központ a Nyugati pályaudvar és környékének megújítására. A kiírás szerint a pályaudvar környékét úgy kell megtervezni, hogy az kompatibilis legyen a Duna alagúttal, amely a Nyugati és a Déli pályaudvart köti majd össze. Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója Facebook-oldalán azt írta: a pályázatot tehát egy olyan kétszintes pályaudvarra írják ki, amelynek alsó szintjén egy hatvágányos átmenő pályaudvar kap helyet, a felszínen pedig 12 vágány lesz.

Perre készül az Európai Parlament az Európai Bizottság ellen, mert a testület továbbra sem alkalmazza a januártól érvényes, az uniós költségvetés védelmét szolgáló jogállamisági rendeletet. David Sassoli, az Európai Parlament elnöke döntését úgy indokolta: a jogállamiságot megsértő uniós tagállamok nem kaphatnak közösségi forrásokat. A jogállamisági eljárás értelmében az uniós források visszavonhatók vagy csökkenthetők, ha a jogállamisági elvek megsértésével az adott tagállamban sérülnek az unió pénzügyi érdekei, vagy fennáll ennek a kockázata. A jogszabály megsemmisítéséért Magyarország és Lengyelország indított korábban pert az Európai Bíróságon. Ítélet jövő év elején várható.

Jóváhagyta Oroszországban a koronavírusjárvány-helyzet romlása miatt október 30. és november 7. közötti munkaszünet bevezetését az államfő. Vlagyimir Putyin azt hangsúlyozta, hogy a munkabért a kényszerszabadság alatt is ki kell fizetni, a leállás miatt veszteségeket elszenvedő vállalkozásokat pedig támogatnia kell az államnak. Az orosz elnök azt is jóváhagyta, hogy azok a régiók, ahol a legsúlyosabb a járványhelyzet, már október 23-tól bevezethessék a munkaszünetet.

Alekszej Navalnij kapja idén az Európai Parlament Szaharov-díját. A bejelentés szerint az orosz ellenzéki politikus és aktivista a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok terén folytatott küzdelme elismeréseként részesül a díjban, amelyet az EP a gondolat szabadságáért, az emberi jogok védelméért ítél oda. A börtönben lévő orosz politikust az Európai Néppárt képviselőcsoportja és a Renew Europe frakció jelölte a díjra.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×