INFORÁDIÓ
2021. november 28. vasárnap
Stefánia

ózd

generali

zebra

gyalogátkelőhely

biztonság

közlekedésbiztonság

Okoszebrát avattak az ország egyik legveszélyesebb pontján

Okoszebrát avattak az ország egyik legveszélyesebb pontján

Infostart

Idén tavasszal hirdette meg a Generali a Biztonságért Alapítvány és a Pearl Enterprises Kft. azt a versenyt, melynek során a voksolók egy ózdi és egy váci zebrát szavaztak meg az ország legveszélyesebb gyalogátkelőjének a 102 zebrát tartalmazó összesített listáról. A verseny nyereményeként mindkét város gyalogátkelőhelye okoszebrává válik, az ózdi Munkás úton a hétfői napon került átadásra az új, 2,5 millió forint értékű okoszebra.

A Generali a Biztonságért Alapítvány a SafeCross fejlesztőjével karöltve országszerte telepít okoszebrákat, melyek növelik a biztonságos átkelések számát – olvasható az alapítvány sajtóközleményében.

Az okoszebra kialakítására önkormányzatok pályázhatnak, az alapítvány a kivitelezési költségek 50 százalékát vállalja. A Generali 2018 óta több, mint 40 okoszebrát adott át országszerte, mintegy 65 millió forint értékben. Idén a mostanival együtt eddig nyolc zebra készült el és az év végéig még további hét zebrát adnak át, ezek között szerepel az ország másik legveszélyesebb, váci gyalogátkelőhelye is.

Ózd és Vác legveszélyesebb zebrája is okossá válik

A közlekedésbiztonság elősegítése érdekében idén tavasszal a lakosság véleményét kérve keresték az ország legveszélyesebb zebráját. A több mint 200 ezer szavazatból a két legtöbb szavazatot az ózdi Munkás úti zebra (64 ezer szavazat), valamint a váci Vác-Alsóváros Földvári téri gyalogátkelő (51 ezer szavazat) kapta, így mindkét átkelőhely okossá válik.

Hozzáteszik: Ózd számára nem ismeretlen az okoszebra, korábbi pályázatának keretében ugyanis a város már rendelkezik egy SafeCross okoszebrával, ami kapcsán mind a lakosoknak, mind pedig a városvezetésnek pozitív tapasztalatai vannak. A verseny egyik nyertese, vagyis az ország egyik legveszélyesebb gyalogosátkelőjével rendelkező Ózd így immár a második okoszebráját avatta.

Mit tud az okoszebra?

A SafeCross okoszebra egy mozgásirány-érzékelő szenzorokkal, az út két szélén elhelyezett kamerákkal és útburkolatba helyezett aktív LED prizmákkal ellátott rendszer, mely segítségével biztonságosabbá válhatnak a jelzőlámpa nélküli gyalogátkelőhelyek. A LED fényforrások csak akkor villognak, ha a járókelő áthalad a zebrán vagy megközelíti azt, így figyelmeztetve az autósokat.

Nyitókép: ÓMÉK - Ózdi Városi Televízió
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018