eur:
393.82
usd:
367.73
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Digital Vision/Getty Images

Munkahelyi balesetek: egy fontos szereplőre kevés figyelem jut

A szakszervezeteknek ma már nincs joguk a munkavédelmi előírásokat ellenőrizni Magyarországon. Munkavédelmi képviselőket kötelező választani húsz fő fölött, de sok helyen ez nem történik meg, pedig általuk nemcsak a balesetek száma, hanem a munkaadó felelőssége is csökken.

A magyar dolgozók 0,7 százaléka szenvedett el munkahelyi balesetet 2020-ban az Eurostat adatai szerint. A bejelentett és a konkrétan bekövetkezett munkahelyi balesetek száma nem mindig van szinkronban, ugyanakkor Magyarország nincs rossz helyzetben Európában – mondta érdeklődésünkre Borhidi Gábor, az Országos Munkavédelmi Bizottság munkavállalói oldalának ügyvivője.

Magyarországon

a legtöbb munkahelyi baleset és haláleset is az építőiparban történik

– kezdte Borhidi Gábor. A gépipar és a mezőgazdaság következik utána, egyértelműen ez a három ágazat a legveszélyeztetettebb.

„A megelőzést tekintetében elsősorban ezekre a területekre kell koncentrálni. Nálunk is természetesen hasonlóak azok a fajta megbetegedések, amelyek esetén a fárasztó vagy fájdalmas testhelyzet volt a munkahelyi fizikai egészséget veszélyeztető legsúlyosabb kockázati tényező. Nem véletlen, hogy az Unióban a váz- és izomrendszeri megbetegedések kiemelt témája volt a legutóbbi négy évnek” – mondta az ügyvivő.

A balesetet bejelentők legmagasabb arányát Finnországban regisztrálták 19 százalékkal, ezzel szemben 2 százalék alatti arányt találtak Lettországban, Horvátországban, Romániában, Magyarországon és Litvániában. A bejelentett és a konkrétan bekövetkezett munkahelyi balesetek száma azonban nem mindig van szinkronban egymással – hívta fel a figyelmet az Országos Munkavédelmi Bizottság munkavállalói oldalának ügyvivője.

Nem magát a balesetet titkolják el, hanem azt, hogy az a munkahelyen következett be.

Magyarország a középmezőnyben van a munkahelyi balesetek számát tekintve Európában a szakértő szerint.

A magyar munkavédelmi jogszabályok megfelelőek, csak azokat be kellene tartani – mondta Borhidi Gábor.

„A munkaszervezés nagyon fontos tevékenysége a munkabalesetek megelőzésének.

Nem mindegy, hogy egy munkafolyamatnál előzőleg gondosan felmérik-e azt, hogy azt hány ember tudja elvégezni, milyen ismeretekkel kell rendelkezni. A munka biztonságát javítja például az, hogy a megfelelő egyéni védőfelszereléseket biztosítsuk, és nagyon fontos, hogy biztosítani az egy dolog, viselni az meg egy másik. A munkavállaló köteles a szabályokat betartani. Nagyon kevesen tudják, és ez nagy baj, hogy a munkavédelmi törvény egyértelműen előírja, hogy ha két ember munkát végez, az egyiket meg kell bízni a munka felügyeletével” – mondta.

Munkavédelmi képviselőket kötelező választani minden olyan munkáltatónál, ahol legalább 20 főt foglalkoztatnak – emelte ki Borhidi Gábor, de szerinte ez sok helyen nem történik meg. A képviselők nagyon fontos részei a megelőzésnek.

„A szakszervezetek elveszítették a munkavédelmi előírások ellenőrzésére való jogosultságukat a munkahelyeken – mutatott rá az Országos Munkavédelmi Bizottság munkavállalói oldalának ügyvivője. –

Ma Magyarországon törvényi háttérrel kizárólag a munkavédelmi képviselők azok, akik megtehetik, hogy a munkahelyeken ellenőrzik a munkakörülményeket

és természetesen a foglalkozás-egészségüggyel kapcsolatos szabályokat is. Ez azért is nagyon lényeges, mert a munkavédelmi képviselők csökkentik a munkáltatók felelősségét.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×