eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kiss Tamás szociológus, demográfus, a kolozsvári székhelyű Nemzeti Kisebbségkutató Intézet vezető kutatója (j) átveszi a Lőrincz Csaba-díjat Németh Zsolttól, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnökétől (b) és Tárnok Máriától, a Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumának elnökétől a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2021. október 6-án.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Kiss Tamás szociológus kapta a Lőrincz Csaba-díjat

A székelyföldi romák integrációjának kérdése és az erdélyi magyar nyelvű oktatási rendszer vizsgálata meghatározó kutatási irányzatok a kisebbségkutatásban. Ezt a tudományos munkát a román és a magyar kormány is támogatja – mondta az InfoRádiónak a Lőrincz Csaba-díjjal kitüntetett Kiss Tamás szociológus, a kolozsvári székhelyű Nemzeti Kisebbségkutató Intézet vezető kutatója.

Kiss Tamás nagyon nagy megtiszteltetésnek tartja az elismerést, kiváltképp, mert a díj a jeles erdélyi értelmiségi, Lőrincz Csaba társadalomkutató nevét viseli, aki annak idején, a szociológus több barátjával egyetemben a Limes Kör – a Ceausescu-féle parancsuralommal szembeforduló magyar értelmiség egyik csoportjának – a tagja volt. „Tehát számomra ez mindenképpen egy nagy elismerés, és örvendtem nagyon a díjnak” – tette hozzá az InfoRádiónak.

A kutatómunkáját illetően úgy fogalmazott, két fontos csapásirány van: egyrészt a székelyföldi romáknak az inklúziója, tehát integrációja, elemezve a különböző helyi roma aktorok által követett stratégiákat. Másfelől az erdélyi magyar nyelvű oktatási rendszer, amit kisebbségi jogi szempontból vizsgálnak.

A demográfus arra is kitért, hogy miután a kolozsvári székhelyű Nemzeti Kisebbségkutató Intézetet a román állam fedezi, tehát kormányzati költségvetéssel bír, emellett a Bálványos Intézet, illetve a Székelyföldi Közpolitikai Intézet keretében végzett kutatások magyarországi finanszírozásból valósulnak meg, összességében nem szűkölködnek a munkában a támogatásokban.

A szociológus az InfoRádió érdeklődésére elmondta: bár Kolozsvár egy román többségű város, van egy nagyon kompakt magyar közösség, amit alapjaiban egy erős, az élet különböző dimenzióira kiterjedő intézményrendszer szolgáltat. Tehát azt lehet mondani, hogy a kolozsvári magyarok egy intézményesen fenntartott kisebbségi társadalomba, kisebbségi pillérbe szerveződnek, és mint ilyen, van érdekérvényesítő képességük. Erdély más területein pedig ez még inkább így van, ahol a többségi vagy paritásos helyzet még kedvezőbb feltételeket teremt – tette hozzá.

A 2008-ban elhunyt politikus, szakértő, egyetemi oktató és publicista nevét viselő díjat a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány ítéli oda a kiemelkedő külpolitikai, nemzetpolitikai tevékenység elismeréseként.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×