eur:
367.83
usd:
342.21
bux:
49320.70
2023. június 9. péntek Félix
Kiss Tamás szociológus, demográfus, a kolozsvári székhelyű Nemzeti Kisebbségkutató Intézet vezető kutatója (j) átveszi a Lőrincz Csaba-díjat Németh Zsolttól, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnökétől (b) és Tárnok Máriától, a Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumának elnökétől a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2021. október 6-án.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Kiss Tamás szociológus kapta a Lőrincz Csaba-díjat

A székelyföldi romák integrációjának kérdése és az erdélyi magyar nyelvű oktatási rendszer vizsgálata meghatározó kutatási irányzatok a kisebbségkutatásban. Ezt a tudományos munkát a román és a magyar kormány is támogatja – mondta az InfoRádiónak a Lőrincz Csaba-díjjal kitüntetett Kiss Tamás szociológus, a kolozsvári székhelyű Nemzeti Kisebbségkutató Intézet vezető kutatója.

Kiss Tamás nagyon nagy megtiszteltetésnek tartja az elismerést, kiváltképp, mert a díj a jeles erdélyi értelmiségi, Lőrincz Csaba társadalomkutató nevét viseli, aki annak idején, a szociológus több barátjával egyetemben a Limes Kör – a Ceausescu-féle parancsuralommal szembeforduló magyar értelmiség egyik csoportjának – a tagja volt. „Tehát számomra ez mindenképpen egy nagy elismerés, és örvendtem nagyon a díjnak” – tette hozzá az InfoRádiónak.

A kutatómunkáját illetően úgy fogalmazott, két fontos csapásirány van: egyrészt a székelyföldi romáknak az inklúziója, tehát integrációja, elemezve a különböző helyi roma aktorok által követett stratégiákat. Másfelől az erdélyi magyar nyelvű oktatási rendszer, amit kisebbségi jogi szempontból vizsgálnak.

A demográfus arra is kitért, hogy miután a kolozsvári székhelyű Nemzeti Kisebbségkutató Intézetet a román állam fedezi, tehát kormányzati költségvetéssel bír, emellett a Bálványos Intézet, illetve a Székelyföldi Közpolitikai Intézet keretében végzett kutatások magyarországi finanszírozásból valósulnak meg, összességében nem szűkölködnek a munkában a támogatásokban.

A szociológus az InfoRádió érdeklődésére elmondta: bár Kolozsvár egy román többségű város, van egy nagyon kompakt magyar közösség, amit alapjaiban egy erős, az élet különböző dimenzióira kiterjedő intézményrendszer szolgáltat. Tehát azt lehet mondani, hogy a kolozsvári magyarok egy intézményesen fenntartott kisebbségi társadalomba, kisebbségi pillérbe szerveződnek, és mint ilyen, van érdekérvényesítő képességük. Erdély más területein pedig ez még inkább így van, ahol a többségi vagy paritásos helyzet még kedvezőbb feltételeket teremt – tette hozzá.

A 2008-ban elhunyt politikus, szakértő, egyetemi oktató és publicista nevét viselő díjat a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány ítéli oda a kiemelkedő külpolitikai, nemzetpolitikai tevékenység elismeréseként.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként a Magyar Állami Operaház régi-új főigazgatója beszélt a nemrég lezárult, hosszúra nyúlt pályázati időszakról, az Operaház távozóiról, a dalszínház és a nemzeti operajátszás jövőjéről illetve az Erkel Színházzal és az Eiffel Műhelyházzal kapcsolatos terveiről is.

Elhunyt az Ablak közismert műsorvezetője

Hetvenkét éves korában csütörtökön elhunyt Bánki Ilona újságíró, a Magyar Televízió egykori kulturális főszerkesztője, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének volt főszerkesztő-helyettese.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×