eur:
393.12
usd:
366.79
bux:
66614.89
2024. április 25. csütörtök Márk

A vártnál nagyobb lesz a nyugdíjemelés - a nap hírei

A januári kötelező 3 százalékos nyugdíjemelést, két lépcsőben összesen 1,8 százalékkal pótolja ki a kormány az infláció miatt. Sok a tennivaló és kevés az idő a klímaváltozás, a vízválság és más fenntarthatósági problémák ügyében – mondta a köztársasági elnök. Mészáros Márta kapja idén az Európai Filmakadémia életműdíját. A nap legfontosabb hírei október 7-én.

A januári kötelező 3 százalékos nyugdíjemelést, két lépcsőben összesen 1,8 százalékkal pótolja ki a kormány az infláció miatt. A szerda esti Magyar Közlönyben jelent meg a kormány döntése a novemberi nyugdíjemelési kompenzációról és a nyugdíjprémiumról. Az egyösszegű nyugdíjprémiumot minden nyugdíjas megkapja, annak összege 80 ezer forint.

A magyarok elkötelezettek abban, hogy személyesen, pénzügyileg támogassák a fiatal tehetségeket - mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Budapest Talent Summit nevű kétnapos konferencia megnyitóján. Novák Katalin arról tájékoztatott, hogy 2013 óta 3,4 millió ember ajánlotta fel adója egy százalékát a Nemzeti Tehetség Program céljaira. A program segítségével évente 350 ezer fiatalt érnek el.

Sok a tennivaló és kevés az idő a klímaváltozás, a vízválság és más fenntarthatósági problémák ügyében - erről beszélt a köztársasági elnök a Budapest Klímacsúcshoz intézett videóüzenetében. Áder János egy szeptemberi belga-német kutatói elemzést idézve arra hívta fel a figyelmet, hogy ha minden így folytatódik, egy évtized múlva a hőhullámos napok száma ötszörösére, az aszályos időszakoké két és félszeresére nő. Hozzátette: kevesebb mint 30 év van arra, hogy a világ átálljon a körforgásos gazdaságra.

Október 18-án elkezdődik az agrártámogatási előlegek folyósítása – jelentette be az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár megnyitóján az agrárminiszter. Nagy István a Hungexpo pavilonjaiban a Vadászati és Természeti Világkiállítás helyszíne mellett arról is beszélt, hogy az év végéig a közvetlen támogatásokból legalább 260 milliárd forint, a terület- és állatlétszám után járó vidékfejlesztési támogatásokból több mint 46 milliárd forint kifizetése várható.

Februártól bruttó 20 ezer forintos támogatást kaphat mindenki, aki 4G vagy 5G képes készülékre cseréli régi 3G-s telefonját. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke bejelentette: a mobilkészülékcsere-támogatási program keretösszege 5 milliárd forint. Karas Monika azt mondta: a digitalizációnak nem lehetnek vesztesei, az okostelefonnal elérhető szolgáltatások egyre nélkülözhetetlenebbé válnak.

Nem lehet elkezdeni a Velencei-tó vízpótlását a Pátkai tározóból, mivel az nagy kockázatot jelent a vízminőségre és élővilágára - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Befejeződött az öt napos vizsgálat, amely annak kiderítését célozta, hogy vízeresztéssel milyen mennyiségi és minőségi változások következnek be, a tóba vezetett víz minősége számottevően nem javult. A csapadékosabbra forduló időjárás és a tartós lehűlés azonban várhatóan kedvezően hat majd a klorofill koncentráció csökkenésére.

Több eseménnyel is megemlékezik a 2014-ben elhunyt Jancsó Miklós filmrendezőről születésének 100. évfordulója alkalmából a ma kezdődött Budapesti Őszi Fesztivál. A rendezvény október 10-ig megújult formában várja a közönséget. Az idei fesztiválra több mint százötven programmal készülnek a szervezők. A rendezvény vasárnapi nyitókoncertjével Jancsó Miklós születésének 100. évfordulóját ünneplik a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Elfogadta az Európai Unió Tanácsa a magasan képzett, unión kívüli munkaerő európai foglalkoztatását biztosító, megújított kék kártya irányelvet. Az Európai Unió egészére kiterjedő átdolgozott rendszer célja, hogy magasan képzett munkavállalókat vonzzon Európába, különösen a szakemberhiánnyal küzdő ágazatokban. A frissített szabályok értelmében az unión kívüli országokból érkező jelentkezőknek munkaszerződést vagy legalább hat hónapig érvényes munkáltatói ajánlatot kell bemutatniuk, illetve bizonyítaniuk kell a végzettségüket vagy szakmai tudásukat, a jelenleg érvényes egyéves szerződés vagy egy évig érvényes ajánlat helyett. Gyorsabb lesz a családegyesítési folyamat.

Mészáros Márta kapja idén az Európai Filmakadémia életműdíját,a világ filmművészetéhez való egyedülálló hozzájárulása elismeréseként. A kitüntetést a 34. Európai Filmdíj átadó ünnepségén, december 11-én Berlinben kapja meg a filmrendező. Az Európai Filmakadémia közleményében azt írja: bátor és innovatív filmjein keresztül Mészáros Márta elkötelezte magát a női életek bemutatása mellett, hangot adva a független nőknek és az összetett női személyiségeknek.

Abdulrazak Gurnah tanzániai születésű, Nagy-Britanniában élő írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia. Az indoklás szerint a szerző megalkuvást nem ismerő és együttérző módon tárta fel a gyarmati rendszer hatásait és a menekültsorsot a kultúrák és kontinensek közötti szakadékban. A díjat december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adnak át, a koronavírus-világjárvány miatt idén is a megszokottnál jóval szerényebb körülmények között.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Erősödik a forint csütörtök reggel

Erősödik a forint csütörtök reggel

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök reggel ugyanis ismét a forinterősödésé a főszerep. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×