eur:
387.95
usd:
359.87
bux:
69310.39
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma
Budapest, 2018. december 13. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 2-es villamosa a Vigadó téren, háttérben a Budai Vár. MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor

Vészjósló a helyzet a Dunán

Nagyon alacsony, 143 centiméter a Duna vízállása a fővárosban, ezért nem jut elég víz a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba. A vízügy szakemberei ugyan szombat reggel megkezdték a vízpótlást, a vízszint hétfőre további 20 centimétert apadt. A részletekről az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője beszélt.

Ha Budapesten a Vigadó téri vízmércénél kétszáz centiméternél alacsonyabb a vízállás, akkor a Dunából a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba a gravitációs vízpótlás lehetősége megszűnik. Márpedig ez az elmúlt napokban megszűnt, hiszen a hétfői adatok azt mutatták, hogy a Duna vízállása 143 centiméter – mondta érdeklődésünkre Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Azóta 163 centiméterre emelkedett a vízállás, de a következő napokban sem várható a 200 centiméteres szint.

„Az viszont nem lehet, hogy a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba nem kerül be víz, már csak az élővilág miatt is megengedhetetlen”

– emelte ki.

A szóvivő elmondta azt is, hogy a Duna alacsony vízállásának egyértelműen a vízgyűjtő területekre hullott kevés csapadék az oka. Szeptembert kimondottan csapadékszegény időjárás jellemezte, a sok éves átlagnak csupán a 30,5 százaléka hullott le ebben a hónapban, ráadásul a következő egy hétben sem várható jelentős csapadék a folyó vízgyűjtő területein, tehát az osztrák és német területeken – hangsúlyozta Siklós Gabriella, emlékeztetve, hogy a kialakult helyzet szempontjából a budapesti időjárás nem releváns.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője beszélt arról is, hogy a Dunán az eddigi legkisebb vízállást 2018. október 25-én mérték, 33 centimétert. Abban az évben a július 1-je és november 30-a közötti időszakban, 145 napon át volt 200 centiméter alatti vízállás a Vigadó téri vízmércén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Elemzők az Arénában: Magyar Péter pártja az ellenzék legnagyobbja lett

A Tisza Párt vezetője számára a szervezetalkotás lehet a legnagyobb kihívás 2026-ig, de ha megmarad a politikában, akár Orbán Viktor kihívója is lehet – értékelt Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője és Závecz Tibor, a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszéltek a műsorban Karácsony Gergely főpolgármester és kihívóinak júniusi esélyeiről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 10. 08:54
×
×
×
×