INFORÁDIÓ
2021. október 19. kedd
Nándor

siklós gabriella

duna

vízszint

vízállás

országos vízügyi főigazgatóság

Budapest, 2018. december 13. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 2-es villamosa a Vigadó téren, háttérben a Budai Vár. MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor

Vészjósló a helyzet a Dunán

Nagyon alacsony, 143 centiméter a Duna vízállása a fővárosban, ezért nem jut elég víz a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba. A vízügy szakemberei ugyan szombat reggel megkezdték a vízpótlást, a vízszint hétfőre további 20 centimétert apadt. A részletekről az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője beszélt.

Ha Budapesten a Vigadó téri vízmércénél kétszáz centiméternél alacsonyabb a vízállás, akkor a Dunából a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba a gravitációs vízpótlás lehetősége megszűnik. Márpedig ez az elmúlt napokban megszűnt, hiszen a hétfői adatok azt mutatták, hogy a Duna vízállása 143 centiméter – mondta érdeklődésünkre Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Azóta 163 centiméterre emelkedett a vízállás, de a következő napokban sem várható a 200 centiméteres szint.

„Az viszont nem lehet, hogy a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba nem kerül be víz, már csak az élővilág miatt is megengedhetetlen”

– emelte ki.

A szóvivő elmondta azt is, hogy a Duna alacsony vízállásának egyértelműen a vízgyűjtő területekre hullott kevés csapadék az oka. Szeptembert kimondottan csapadékszegény időjárás jellemezte, a sok éves átlagnak csupán a 30,5 százaléka hullott le ebben a hónapban, ráadásul a következő egy hétben sem várható jelentős csapadék a folyó vízgyűjtő területein, tehát az osztrák és német területeken – hangsúlyozta Siklós Gabriella, emlékeztetve, hogy a kialakult helyzet szempontjából a budapesti időjárás nem releváns.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője beszélt arról is, hogy a Dunán az eddigi legkisebb vízállást 2018. október 25-én mérték, 33 centimétert. Abban az évben a július 1-je és november 30-a közötti időszakban, 145 napon át volt 200 centiméter alatti vízállás a Vigadó téri vízmércén.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor

Kapcsolódó hang

Nagyon alacsony a Duna vízállása – Siklós Gabriella szóvívó, Országos Vízügyi Főigazgatóság
 
Vészjóslóan apad a Duna
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Colin Powell

Családja jelentette be a volt amerikai külügyminiszter halálát a Facebookon. 84 évet élt....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018