eur:
395.22
usd:
368.41
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Budapest, 2018. december 13. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 2-es villamosa a Vigadó téren, háttérben a Budai Vár. MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor

Vészjósló a helyzet a Dunán

Nagyon alacsony, 143 centiméter a Duna vízállása a fővárosban, ezért nem jut elég víz a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba. A vízügy szakemberei ugyan szombat reggel megkezdték a vízpótlást, a vízszint hétfőre további 20 centimétert apadt. A részletekről az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője beszélt.

Ha Budapesten a Vigadó téri vízmércénél kétszáz centiméternél alacsonyabb a vízállás, akkor a Dunából a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba a gravitációs vízpótlás lehetősége megszűnik. Márpedig ez az elmúlt napokban megszűnt, hiszen a hétfői adatok azt mutatták, hogy a Duna vízállása 143 centiméter – mondta érdeklődésünkre Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Azóta 163 centiméterre emelkedett a vízállás, de a következő napokban sem várható a 200 centiméteres szint.

„Az viszont nem lehet, hogy a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba nem kerül be víz, már csak az élővilág miatt is megengedhetetlen”

– emelte ki.

A szóvivő elmondta azt is, hogy a Duna alacsony vízállásának egyértelműen a vízgyűjtő területekre hullott kevés csapadék az oka. Szeptembert kimondottan csapadékszegény időjárás jellemezte, a sok éves átlagnak csupán a 30,5 százaléka hullott le ebben a hónapban, ráadásul a következő egy hétben sem várható jelentős csapadék a folyó vízgyűjtő területein, tehát az osztrák és német területeken – hangsúlyozta Siklós Gabriella, emlékeztetve, hogy a kialakult helyzet szempontjából a budapesti időjárás nem releváns.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője beszélt arról is, hogy a Dunán az eddigi legkisebb vízállást 2018. október 25-én mérték, 33 centimétert. Abban az évben a július 1-je és november 30-a közötti időszakban, 145 napon át volt 200 centiméter alatti vízállás a Vigadó téri vízmércén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×