eur:
392.63
usd:
365.72
bux:
66794.59
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels

Oktatási szakértő: a társadalmi hozzáállás is hozzájárul ahhoz, hogy nincs elég tanár

Több ezer tanár hiányzik az iskolákból, de a szakértő szerint nem a képzéssel, sőt nem is csak a bérezésükkel van baj.

A közoktatásban 140 ezer pedagógus dolgozik és 8 ezer hiányzik belőle, mondta az InfoRádió érdeklődésére Ercse Kriszta oktatási szakértő. A Civil Közoktatási Platform szóvőjének megfogalmazása szerint napi tapasztalat mutatja a súlyos pedagógushiányt, ami viszont szerinte ennél is súlyosabb, hogy az oktatásirányítás ezt nem ismeri el.

A pedagógushiánynak 3 fő oka van meglátása szerint:

  • az alacsony bérezés,
  • a túl sok adminisztrációs kötelezettség és
  • a tanárpálya társadalmi presztízsének csökkenése

– tette hozzá a szakértő. Mint arra az oktatási szakértő fölhívta a figyelmet, a pedagógusképzésbe belépőknek csupán a 60 százaléka jut el a diplomáig, és nekik is csak a 26 százaléka lép végül a pedagóguspályára, vagyis jelentős a lemorzsolódás. Továbbá a képzésbe belépők 16 százaléka csak az, aki plusz két év után leteszi a pedagógus I. szakvizsgát.

Ennek alapján Ercse Kriszta szerint egyértelmű, hogy nem feltétlenül a tanárképzéssel, hanem a pedagóguspálya vonzerejével van probléma. Úgy véli, ha a terveknek megfelelően „lebutítják a tanárképzést, akkor még többen lesznek, akik eleve úgy mennek el rá, hogy már az elején tudják, csak egy amúgy hasznos tudást és képességeket adó diplomát akarnak, de eszük ágában sincs munkába állni egy iskolában”.

Ebben a társadalom rossz hozzáállása is közrejátszik – mutatott rá a szakértő. Nagyon sok ember fejében ugyanis az a kép él, hogy a pedagógusok mártírok, önfeláldozók, és aki ott van, azt biztosan nem is érdeki igazán a pénz.

„Picit olyan a kép, hogy ezt ők misszióból csinálják, ami egy nagyon bántó attitűd a társadalom részéről,

mint ilyen ki nem mondott, burkolt elvárás – emelte ki Ercse Kriszta – Nem, ezeknek az embereknek is meg kell élniük valamiből.”

Az oktatási szakértő szerint az is kétségtelen tény, hogy az elöregedett tanárszakmát a kultúraváltás, a technológia fejlődése és a generációs szakadék tágulása is megviseli, ami „teljesen új” pedagógust és pedagógiát igényel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×