eur:
394.34
usd:
369.64
bux:
65189.79
2024. április 19. péntek Emma
A Blaha Lujza tér Budapesten 2018. március 28-án. A teret mintegy kétmilliárd forintból, várhatóan 2019 végére felújítják.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Fellélegezhetnek a Blaha Lujza térnél közlekedők

A hétvégétől bővített kapacitás várja az autósokat a téren, hétfőn visszaáll a villamosbarát lámparend a körúton.

Célegyenesbe értek a nagyobb forgalomkorlátozással járó aluljáró-szigetelési munkák a Blaha Lujza térnél. Az autóval közlekedők a hétvégétől újra bővített forgalmi kapacitással használhatják a csomópontot, hétfő hajnalban pedig visszaáll a villamosbarát körúti lámpaprogram. A befejező munkákat majd elsősorban az őszi szünetben és a hétvégéken végzik el, hogy azok a lehető legkisebb mértékben zavarják a közúti forgalmat – írj közleményében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Befejeződött a Rákóczi út és a Nagykörút csomópontjában lévő aluljáró-szigetelési munka, ennek köszönhetően a hétvégétől a csomópont ismét bővített sávkapacitással működik, vagyis

  • a Rákóczi úton mindkét irányba három sáv (két forgalmi sáv és egy buszsáv),
  • a Nagykörúton pedig két-két sáv járható.

Ez kedvező hatással lesz a környék közlekedésére, mérséklődnek a torlódások. A Nagykörúton az őszi szünetig 2-2 szűkített forgalmi sávon halad a forgalom, mert a munkák a szegélyek mentén még tartanak, de a korábbi – a csomóponti munkák megkezdése előtti – közúti kapacitás újra biztosított.

A Nagykörúton kerékpárral továbbra is a gépjárműforgalmi sávban közlekedve lehet átjutni a csomóponton.

A BKK az alternatív kerékpáros útvonalak használatát javasolja, a Rákóczi tér felé a Wesselényi utca–Klauzál utca–Márkus Emília utca–Stáhly utca–Somogyi Béla utca útvonalat érdemes választani. A Márkus Emília utcában a munkaterület kibővítése miatt egy rövid szakaszon a járdán lehet áthaladni, ezért a BKK kéri a gyalog és kerékpárral közlekedőket, hogy figyeljenek egymásra.

A nagykörúti lámpaprogram hétfő hajnaltól ismét a régi lesz, a villamosbarát programozásnak köszönhetően előnyben részesülnek a közösségi közlekedés kötöttpályás járművei.

A csomópontban és annak közvetlen környezetében a jelenlegi forgalomkorlátozás feloldása után – várhatóan november végéig – már csak az őszi szünet idején várható a kereszteződés egészét érintő korlátozás. Ekkor fejezik be a csomópontban az útburkolat végleges kopórétegének felvitelét.

A munkák előrehaladásáról szeptember 16-tól, csütörtöktől a Blaha Lujza téren egy LED-es kivetítő tájékoztatja az arra járókat. Ezen szintén láthatók lesznek a megújuló Blaha Lujza teret ábrázoló látványtervek, amelyeken már a tér újratervezéséből adódó változásokat is megjelenítették.

Ezeket a munkákat végzik a téren

Eközben a téren folytatódnak a növénykazetták szerkezetéhez szükséges vasszerelési és betonozási munkák. Épülnek a közművek is: készül a csatornahálózat, valamint megkezdődött a nagy szökőkút földmunkája és szerkezeti kiépítése. A süllyesztett kukatárolók, valamint a gombaszökőkút vízgépészeti aknája szerkezetkész.

Így újul meg a Blaha Lujza tér:

  • A Főváros klímavédelmi akciótervéhez kapcsolódóan a teret egy ligetes, fás közösségi találkozóhellyé alakítják át.
  • A jelenlegi értékeket megőrzik, így a Tabánból átültetett két tölgyfát, a Gomba szökőkutat és a Nemzeti Színház emlékművét is. Ezek kiegészítésére épül egy nagyobb, ülőhelynek is használható növénykazetta, valamint egy, a tér burkolatából fellövellő vízjáték.
  • A megmentésre alkalmas fák mellett mintegy 70 darab új fát ültetnek, a tér a Nemzeti Színház egykori székeihez hasonlító köztéri székekkel és asztalokkal várja majd a megpihenni vágyókat.
  • Két darab új MOL Bubi-gyűjtőállomást létesítenek, és a lehetőségekhez mérten számos egyedi kerékpártámaszt helyeznek el, valamint figyelmet fordítanak ezek megközelítésére is.
  • Az újonnan épülő nyilvános illemhely akadálymentes lesz, a tér körbejárhatóságát pedig taktilis figyelmeztető és tájékoztató burkolattal biztosítják.
  • Korszerűsítik a tér alatt elhelyezkedő közműhálózatot, megújítják a csapadékcsatornát és a közvilágítást.
  • Az aluljáró szigetelését megújítják, ezzel együtt a Rákóczi út–Nagykörút csomópont pályaszerkezetét újjáépítik, kivéve a korábban felújított villamospályát.
  • A felújított burkolatra három új gyalogátkelőt létesítenek, így a József körútival együtt mind a négy ágban felszíni akadálymentes, hangjelzéssel kiegészített gyalogosátkelő lesz.
  • Az átépítés után új burkolati jeleket festenek fel, továbbá új KRESZ-táblákat helyeznek ki.

A Blaha Lujza tér felújítása várhatóan jövő év őszére készül el. A korszerűsítéssel kapcsolatos hírek, információk, valamint aktualitások a BKK Blaha Lujza térrel foglalkozó oldalán folyamatosan nyomon követhetők, további tudnivalókat és érdekességeket pedig itt lehet olvasni.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×