eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 21. vasárnap Konrád
Budapest, 2020. november 7. A műemlék Zichy-kastélyt körbeölelő 18. századi melléképület délnyugati sarka a főváros III. kerületében, a Szentlélek téren. Az épület ad ma otthont az Óbudai Múzeumnak, a Kassák Múzeumnak, valamint a Vasarely Múzeumnak.  MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Nem adná Óbuda a Zichy-kastélyt

Az épület feléről le kellene mondania az önkormányzatnak.

Alig öt napot kapott Óbuda-Békásmegyer önkormányzata arra, hogy megfontolja a kormány nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) ZRT. ajánlatát a kerület főterén álló Zichy-kastély Petőfi Irodalmi Ügynökségnek történű határozatlan idejű átadásáról – írja a Népszava.

Kiss László, a kerület DK-s polgármester szerint azt nem közölték, hogy 7319 négyzetmétert érintő használati jog átadásáért cserébe milyen épületet kap a kerület, illetve mi lesz a sorsa az itt működő kerületi hivataloknak, ideértve az Óbudai Múzeumot, az Észak Budai Tankerületi Központot, a Kobuci-kertet, a Hellowoodot, a Térszínházat és a Kassák Lajos Múzeumot is, amelyek szintén a műemléképületben működnek. Ráadásul a birtokba adásra a szerződés aláírása után egy hónappal kerülne sor, vagyis igencsak rövidke a határidő új hely keresésére.

Kiss László leszögezte,

nem kívánnak lemondani az épület használati jogáról.

Mint ismert, a kormány idén márciusban rendelkezett arról, hogy a Petőfi Irodalmi Ügynökség megkaphatja a Zichy-kastélyt és Hajógyári-sziget jelentős részét, ahol ugyancsak több műemléképület található. Az ingyenes átadásról szóló döntést az Országgyűlés azóta törvényben is rögzítette.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×