eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Hajógyári-sziget Budapesten, az előtérben az Óbudai rakpart.
Nyitókép: MTI/Szabó Sándor

Dolgoznak a Hajógyári-sziget mestertervén

Demeter Szilárd szerint kormányzati ciklusokon átívelő fejlesztés jöhet létre.

Popkulturális-összművészeti központ létesülhet a Hajógyári-szigeten. A kormány ehhez rendelettel adta a Petőfi Irodalmi Múzeumnak (PIM) az óbudai Zichy-kastélyt és a Hajógyári-sziget több mint 30 hektáros déli részét, benne a Hadrianus-palotával, műemlékekkel, valamint az egykori hajógyári épületekben üzemelő, korábban Vizoviczki László érdekeltségébe tartozó szórakozóhelyekkel. Az ingatlanok ingyenes átadásáról szóló döntést egy hétfőn elfogadott törvényben is rögzítették.

Demeter Szilárd, a PIM igazgatója, könnyűzenéért felelős miniszteri biztos, a központ megálmodója a Népszavának azt mondta: a hajógyári ingatlancsoport műszaki felmérését készítik elő, illetve egy mestertervet készítenek, amely nem azt mutatná meg, mit kell fejleszteni, hanem hogy mit lehetne létrehozni. A felmérések, illetve a mesterterv elkészülte után derül ki, hogy merre kell elindulni.

A központra 23 milliárd forintot biztosít a kormány a következő öt évben.

Demeter Szilárd közölte: a lehető leggyorsabban szeretnék megnyitni a Hajógyári-sziget hozzájuk tartozó részét „az óbudai családok, illetve bárki előtt, aki oda látogatna, amennyiben azt biztonságosan meg lehet tenni”. Azt reméli, a Hajógyári-szigeten vendégül tudják látni a HelloWood szokásos évi építésztáborát, és ezek a fiatalok készítenének installációkat, illetve fölmérnék a terepet, hogy egy majdani konkrét tervpályázati kiíráskor indulhassanak.

A magyar építészszakma képességeit tiszteletben tartva és egyáltalán nem lebecsülve szeretnék, ha a fiataloknak szóló társművészeti és popkulturális központot fiatalok terveznék – tette hozzá a kormánybiztos.

A szigetre korábban gátat is terveztek, az építkezés miatt mintegy három hektár erdőt kellett volna kivágni, ez pedig tiltakozást váltott ki. Ezek után jelentették be, hogy a sziget helyett a Velencei tónál építik fel a sportközpontot. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság visszavonta az árvízvédelmi fejlesztésére vonatkozó kérelmét, a hatóság pedig megszüntette az engedélyezési eljárást. Demeter Szilárd most azt mondta, az árvízvédelmi védmű kérdése meghaladja a kompetenciáikat.

„Túl jó ez a helyszín és a vízió ahhoz, hogy percemberek szájkaratéinak függvényévé tegyük – tette hozzá. – Mert azt már látjuk, hogy ez egy kormányzati ciklusokon átívelő fejlesztés lehet.”

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×