eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Dobrev Klára az előválasztásról: senki javára nem lépek vissza – a nap hírei

Sikeresnek nevezte a diákok kampányszerű koronavírus elleni oltását az emberi erőforrások minisztere. Támogatást ígért Lengyelországnak a Brüsszellel folytatott vitában a magyar kormányfő. Veszélyesnek találta és megtiltotta 18 BKV jármű közlekedését a Fővárosi Kormányhivatal.

Sikeresnek nevezte a diákok kampányszerű koronavírus elleni oltását az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós videointerjújában kitért a pedagógusok 85 százalékos átoltottságára is, bízva abban, hogy ez a szám emelkedni fog. A kormányzati portál adatai szerint már 225 ezer 12 és 17 év közötti diák kapta meg a koronavírus elleni vakcinát. A 18-19 éves korosztály 60 százaléka, 121 ezer fiatal oltatta be magát.

Az elmúlt 24 órában 345 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, 3 beteg halt meg a kór szövődményeiben. 215 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 26-an szorulnak gépi lélegeztetésre. 5798-re nőtt az aktív fertőzöttek száma.

Csak a beoltottak kezdhetik meg a félévet a Semmelweis Egyetemen. Az intézmény közleményében azt írja: azok a hallgatók, akik valós, szakorvosi véleménnyel igazolt egészségügyi indok nélkül utasítják el az oltást, beiratkozhatnak az egyetemre, de nem kezdhetik meg tanulmányaikat.

Támogatást ígért Lengyelországnak a Brüsszellel folytatott vitában a magyar kormányfő. Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta Andrzej Duda lengyel államfőt. A miniszterelnök szerint az Európai Bizottság megtámadta Lengyelország alkotmányos berendezkedését és identitását, miközben a lengyelek az unió külső határait védik az erősödő migrációval szemben.

Még az idén elkészülnek a Via Carpatia nemzetközi közúti folyosó Magyarországra eső szakaszának beruházásai – mondta Áder János a lengyel államfővel folytatott megbeszélése után. Az észak-déli nemzetközi közlekedési folyosó a Baltikumtól Görögországig mintegy 3300 kilométeren vezet, ebből 230 kilométeren át Magyarországon.

Koronavírus elleni gyógyszerek gyártására épített új kapacitásokat 1,6 milliárd forintból Pécsváradon a Pannonpharma Kft. – jelentette be közösségi oldalán a pénzügyminiszter. Varga Mihály elmondta: ezzel tovább nő azoknak a termékeknek a száma, amelyeket képes magas minőségben előállítani Magyarország.

Megelőlegezi a brexit miatt nehézségekkel küzdő magyar vállalatok 22 milliárd forintnyi európai uniós támogatását a kormány – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után elmondta: az Európai Unió ezt a forrást csak 2025-ig adná oda, ezért volt szükség a döntésre.

Az Agrárminisztérium olyan jogi szabályozást készít elő, amely a mezőgazdaságban megkönnyíti a generációváltás, a gazdaság átadásának kérdését – közölte az agrárminiszter. Nagy István a 34. Bábolnai Gazdanapok megnyitóján arról beszélt erről.

Az irányadó eurókamaton nem változtatott, de csökkentette az állampapír vásárlásokat az Európai Központi Bank. A döntés megfelel a piaci várakozásoknak. Az állampapír vásárlások havi összegét átmenetileg emelte az első negyedévben az EKB, amit most normalizált.

Veszélyesnek találta és megtiltotta 18 BKV jármű közlekedését a Fővárosi Kormányhivatal. A közlemény szerint 4 telephelyen 46 járművet vizsgáltak át az ellenőrök. 13 autóbusz és 5 trolibusz esetében nem működött megfelelően a fékberendezés, a futómű vagy a kormányberendezés. A BKV erre reagálva hangsúlyozta: minden üzemkezdet előtt elvégzik a járművek ellenőrzését, karbantartását. Csak megfelelő állapotú jármű kerül forgalomba.

A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje nem tartja elképzelhetőnek, hogy bárki javára visszalépjen az ellenzéki előválasztáson, és olyan igénye sincs, hogy az ő javára lépjen vissza bárki. Dobrev Klára az Inforádió Aréna című műsorában elmondta: október 10-e után már tudni fogják, hogy ki az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje szerint az ellenzék választási győzelme esetén megalakuló kormány feladata az Orbán-rendszer lebontása lesz, és ehhez a kétharmados törvények nem jelenthetnek gátat.

A Szilícium-völgy Oscar-díjának is nevezett Breakthrough-díjjal tüntették ki Karikó Katalin kutató biológust, biokémikust az új típusú koronavírus elleni innovatív vakcinák kifejlesztését lehetővé tevő felfedezésért. A tudományos élet paradigmaváltó kutatásait támogató Breakthrough Prizes a világ egyik legnagyobb pénzjutalommal járó tudományos elismerése.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×