eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Véres a fal egy Krisztus-szobor mögött a robbantásos merényletben megrongálódott negombói Szent Sebestyén katolikus templomban 2019. április 21-én, húsvétvasárnap. Srí Lankán ezen a napon nyolc robbantásos merényletet követtek el templomok és szállodák ellen. A nyolcból hat támadást a fővárosban, Colombóban követtek el: négy luxusszállodában, a Cinnamon Grand Hotelben, a Shangri-La Colombóban, a Kingsburyben és egy vendégházban a Dehivela peremkerületben, valamint a Szent Antal katolikus templomban, illetve egy eddig meg nem határozott épületben. A két vidéki robbantást a fővárostól 30 kilométerrel északra lévő Negombo város templomában, illetve Batticsaola város evangéliumi keresztény templomában hajtották végre. A merényletekben 290-en vesztették életüket, és több mint 500-an megsebesültek.
Nyitókép: -

Exportálják a Hungary Helps Programot

A magyar modell adaptálására nemzetközi munkacsoport alakult.

A közel-keleti és az afrikai üldözött keresztény közösség elismerését is kivívta a Hungary Helps Program - közölte a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel. A magyar modell adaptálására nemzetközi munkacsoport alakult.

Azbej Tristan telefonon nyilatkozva elmondta: a keresztény politizálás lehetőségeiről szóló hétvégi római találkozón pénteken pápai audencián is részt vett, ahol a Szentatyával folytatott beszélgetéséhez csatlakozott a szintén a helyszínen tartózkodó Efrém Ignác szír ortodox pátriárka.

A közel-keleti keresztény vezető méltatta a pápának a magyar kormány üldözött keresztények melletti kiállását. Arról is beszélt, a magyar segítség nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Szíriában és Irakban az Iszlám Állam, illetve más dzsihadisták által üldözött keresztények megmaradhassanak vagy visszatérhessenek a menekült létből - tette hozzá Azbej Tristan.

Hozzátette: a hétvégi politikusi találkozón Efrém Ignác mellett számos üldözött keresztény vezető - a Közel-Kelet mellett például az afrikai Kenyából - számolt be arról, hogy a magyar kormány elsőként lépett a teljes mértékben magukra hagyott közel-keleti üldözött keresztények megsegítése érdekében. Ráadásul nem csak menekült családoknak segítettek, hanem egész intézményeket, településeket építettek újjá - jelentette ki.

Ismertette: a pátriárka beszámolója szerint Szíriában kevesebb mint felére, Irakban pedig tizedére csökkent a keresztények lélekszáma az elmúlt egy évtizedben.

Azbej Tristan a keresztényüldözést korunk legnagyobb és legelhallgatottabb nemzetközi emberi jogi válságának nevezte, amely a világon több mint 340 millió keresztény hívőt érint.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a találkozón arról is szó esett: Lengyelország és Horvátország is követi a magyar példát, és az elmúlt időszakban közel-keleti üldözött keresztényeket támogató programokat indítottak, Horvátország például a konfliktuszónában élő fiatal keresztényeknek egyetemi ösztöndíjprogramot hirdetett.

Kitért arra: a fórumon részt vevő, a világ minden tájáról érkezett keresztény politikusok úgy vélték, még több olyan programra van szükség, mint a magyar, és akkor megmaradhat a "kereszténység bölcsőjében" a kereszténység.

Ezért döntöttek

egy nemzetközi munkacsoport indításáról a magyar modell adaptálására, az üldözött keresztények közvetlen humanitárius megsegítésére

- fogalmazott.

A munkacsoport, amelyet Azbej Tristan vezet, már szombaton megkezdi munkáját.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken a közösségi oldalán jelentette be, hogy népes magyar delegáció vesz részt Orbán Viktor miniszterelnök és Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter vezetésével a keresztény politizálás lehetőségeiről szóló találkozón Rómában a hétvégén.

A találkozóra szerte a világból érkeztek katolikus törvényhozók, kormányzati szakemberek, civil szervezetek vezetői és jelentős közéleti szerepet vállaló egyházi vezetők.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×