INFORÁDIÓ
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz

parlagfű

nébih

parlagfű bejelentő rendszer

pollen

levegő

allergia

Földes, 2019. augusztus 7. Virágzik a parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) Földes határában, - az Észak, Közép és Dél- Amerikából Magyarországra a 20.század fordulóján behurcolt allergén gyom. Egyetlen tövön, akár 60.000 csíraképes mag teremhet, amit a szél 100 kilométerre is széthordhat. 2019 júliusában mért adat szerint az országban egy év alatt 20- 30 ezerrel nőtt az allergiás betegek száma. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Eredménytelen a Parlagfű Bejelentő Rendszer? A Nébih vitatja

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

A Parlagfűpollen No Egyesület eredménytelennek és átláthatatlannak tartja az állami Parlagfű Bejelentő Rendszer működését – tudatta közleményében a civilszervezet. A hatóság szerint a rendszer jól működik, de a parlagfű kiirtása továbbra is a földhasználók feladata.

A Parlagfűpollen No Egyesület elnöke, Kelen Andrásné már azzal sem ért egyet, hogy az állam a lakossággal méreti fel a parlagfűhelyzetet. Mint fogalmazott, remek idegességlevezető lehet, ha az ember bejelenti, hogy parlagfüves egy terület, de „aztán lesz, ami lesz…”. Az elnök szerint ugyanis a Parlagfű Bejelentő Rendszer nem ad elég információt, miután az csak három kategóriát különböztet meg: vették az üzentet, feldolgozás alatt van és hogy lezárták. Ezen kívül azonban semmit nem tudnak meg a bejelentők, például azt sem, hogy milyen volt az érintett terület, mit mentesítettek és mikor, vagy hogy mennyi bírságot szabott ki a hatóság.

„Ez csak arra jó, hogy a hatósági munkát teljesen elfedje, ne lehessen ellenőrizni és ne tudjon meg az ember semmit arról a területről”

- jelentette ki, hangsúlyozva, a Parlagfű Bejelentő Rendszer egyfajta oldalág lehet, kérve a lakosság segítségét, azonban a parlagfűmentesítésnek nincs felelőse.

Az InfoRádió megkereste a Parlagfű Bejelentő Rendszert működtető Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, amely írásban válaszolt a kérdéseinkre. A Nébih szerint a parlagfű elleni védekezés széles körű társadalmi összefogást igényel. A Parlagfű Bejelentő Rendszerhez érkező információkat az illetékes jegyzőhöz vagy földhivatalhoz továbbítják. Az igaz, hogy a bejelentő e-mailben vagy SMS-ben most még csak arról kap értesítést, hogy a bejelentése az „elküldve” a „feldolgozás alatt” vagy a „lezárt” stádiumban van-e, ám ha igényli, akkor a hatóság szóban is tájékoztatja az ügy állásáról – jegyezték meg.

A hivatal szerint az állampolgárok egyre több parlagfüves területet jelentenek be, a hatóságok pedig egyre többet ellenőriznek, de pontos számokat nem közöltek arra hivatkozva, hogy az ilyen területek nagysága folyamatosan változik a hasznosításuk és az időjárás miatt. Ebből adódóan az InfoRádió arra sem kapott választ, hogy a Parlagfű Bejelentő Rendszernek köszönhetően csökkent, stagnál vagy nőtt a levegő pollentartalma Magyarországon. A hivatal azonban emlékeztet rá, hogy

a parlagfű irtása a területet használó feladata,

a hatóságok csak figyelmeztetni és bírságolni tudnak.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Kapcsolódó hang

Átláthatatlan Parlagfű Bejelentő Rendszer? A Nébih vitatja
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018