eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Bardóczi Sándor/Facebook

Tizenegy óriási platánt kivágnak a Bartók Béla úton

Esetükben az utolsó utáni állapot is véget ért – írja közösségi oldalán Budapest főtájépítésze.

Bardóczi Sándor Facebook-bejegyzése szerint 2021. július 26-én egy káresemény történt a Móricz Zsigmond körtéren, amely során a viszonylag szélcsendes időben kidőlt egy nagy platán. Mint hozzáteszi, ez arra késztette a Főkertet, hogy átvizsgálja a Bartók Béla utat.

Az ennek során készült 90 oldalas favizsgálati dokumentáció számos olyan kezelési javaslatot irányoz elő a fasorra nézve, hol a cél a megtartás, hogy a fákat az utolsó utáni pillanatig helyben tudják tartani, tudván, milyen értéket kivésel egy fa a belvárosban. Ezek a kezelések gallyazásokat, sebkezeléseket irányoznak elő annak érdekében, hogy a statikai egyensúly, az egészségi állapot javítható legyen. A munkákra várhatóan a vegetációs idő végén kerül majd sor – olvasható.

Tizenegy fa esetében azonban az utolsó utáni állapot is véget ért

– teszi hozzá Budapest főtájépítésze. „A favizsgálati lapokon több helyen is jól látható, ahogy a favizsgálók az úgynevezett erdészeti átlalót kézzel tövig be tudták nyomni a fa törzsébe vagy a koronaalapjába.” Azokra a pontokra, ahol a fának több tonnányi súlyt kellene megtartania – magyarázza Bardóczi Sándor. „Ami nagyon rossz hír.” Ráadásul ezeken a pontokon hangyák vagy jellegzetes farontó gombák termőtesijei figyelhetők meg, tehát az érintett fák komoly veszélyt rejtenek magukban, „amit minél hamarabb meg kell szüntetni ezt a veszélyt, hiszen az emberélet mindennél fontosabb” – fogalmaz a szakember.

A fák kivágására várhatóan augusztus végén kerülhet sor, amint a forgalomtechnikai engedélyek megérkeznek.

Bardóczi Sándor ígérete szerint a kivágott fák helyére újakat fognak ültetni. „Én azt szeretném, hogy az ültetések a Bartók Béla úton már kipróbált SFR (Stockholm Faültetési Rendszer) módszerével legyenek elültetve, hogy a fák új generációjának sokkal jobb életkilátása legyen, mint a most végét járó fáknak.”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×