INFORÁDIÓ
2022. május 16. hétfő
Botond, Mózes

magánegészségügy

forgalom

egészségügy

Fejlesztések és növekvő ellátotti szám a magánegészségügyben

Fejlesztések és növekvő ellátotti szám a magánegészségügyben

Infostart

A magánszolgáltatók 2020-as éves beszámolói alapján kirajzolódik a trend.

A járvány első hullámában látott tavaly tavaszi átmeneti leállás után 2020 második félévében mindegyik nagy szolgáltató látványos keresletnövekedésről számolt be. A betegek tömege egyre jobban áramlik a magánegészségügy irányába, és a cégek vezetőinek nyilatkozataiból úgy tűnik: ez a trend folytatódik 2021-ben is - írta a Portfolio. Úgy értékeltek, hogy a közegészségügy finanszírozásának hiánya, valamint a hálapénz kivezetése miatt az állami kórházak teljesítménye nem tud lépést tartani a betegek igényeivel, akik így egyre többen és egyre több betegségükkel szorulnak ki az állami ellátórendszerből.

Az árbevétel alapú sorrend élén feltehetően a Medicover áll, azonban a társaság még nem hozta nyilvánosságra a tavalyi beszámolóját, viszont 2019-ben már 10,5 milliárdos árbevételt jelentett. A második a Budai Egészségközpont, ahol az egyéb bevételeknek is köszönhetően 10 százalékos bevételbővülés következett be, a harmadik az Affidea és a negyedik helyen áll a TritonLife Csoport.

Ez a négy legnagyobb szolgáltató adja a 22 vizsgált cég árbevételének mintegy 52 százalékát, vagyis a koncentráció erős, azonban feltételezhetően csökkent a 2019-ben látott 55 százalékos arányról.

A szektor eredménytermelő képessége romlott a 2020-as évben, ami az elemzés szerint nem is meglepő a járvány, az emelkedő munkaerőköltségek, a plusz egyszeri költségelemek, valamint a terjeszkedési stratégiák fényében. Az esetek jelentős többségében viszont nyereséget termelt az üzlet: 2020-ban a vizsgált 22 cég közül csupán 7 szenvedett el veszteséget (2019-ben ez az arány 4 volt a 23 esetből).

A portál körkérdésére számos magánegészségügyi vállalat értékelte az elmúlt évet. Ezekből egyebek mellett kiderült, az egészségügyi szolgálati jogviszony életbe lépése miatt van, ahol érzik az állami egészségügyből felmondott orvosok helykeresését és megnövekedett érdeklődését klinikájuk irányába. Több cég új beruházásokat, projekteket indított el, köztük új építkezések, felvásárolható cégek átvilágítása, új működési terület kialakítása és digitalizációs fejlesztések is szerepeltek.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018