eur:
394.04
usd:
368.35
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Tájékoztató táblák a felújítás alatt álló fővárosi Blaha Lujza téren 2021. július 12-én. Ezen a napon megkezdődtek a munkálatok téren. Az első ütemben az aluljáró födémjét szigetelik, ezért 10-12 hétig komolyabb forgalomkorlátozásra kell számítani a csomópontban. A tér felújítása várhatóan 2022 végére fejeződik be.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Tovább bonyolódik a forgalmi rend a Blaha környékén – térképes segítség

Újabb üteméhez érkezett a Blaha Lujza tér felújítása, ezért augusztus 9-től a tér és a környező utcákban megváltozik a forgalmi rend. A Rákóczi úton mindkét irányban lezárják a belső sávokat. A Nagykörúton továbbra is irányonként egy sáv járható.

A tér belső, legnagyobb része továbbra is lezárva marad, tehát sem a gépjármű-, sem a gyalogosforgalom nem használhatja a parkolók területét, illetve a gyalogosforgalom által használt legtöbb járdafelületen, valamint a szökőkutak környékén is tovább folytatják a felújítási munkákat – olvasható a Budapesti Közlekedési Központ közleményében.

Így alakul át a forgalmi rend a második ütem idején

  • A Rákóczi úton irányonként két forgalmi sáv járható, mindkét irányban a középső sávokat zárják le a forgalom elől.
  • A Corvin Áruház és az Europeum előtti szervizút augusztus 9-től, hétfőtől építési terület lesz, és lezárják a gépjárműforgalom elől. A Somogyi Béla utca tér felőli végét zsákutcává alakítják, a gyalogosok azonban egy gyalogos folyosón keresztül átjuthatnak itt. Az áruházak előtti szervizúton a gyalogosforgalmat szintén gyalogos folyosókon biztosítják, illetve az áruházak tér felőli bejáratai is elérhetők lesznek gyalogos folyosókon keresztül.
  • A Márkus Emília utca tér felőli része munkaterületté válik, így zsákutca lesz a Stáhly utca felől, de gyalogos folyosón át lehet haladni a tér irányából. A kórház felőli oldalon a merőleges parkolóállások helyett párhuzamos parkolóhelyeket alakítanak ki. A Stáhly utca egyirányúsága megfordul, így a Márkus Emília utca felé haladhatnak a továbbiakban az autóval közlekedők.
  • A József körútról az autóbuszok és a tehergépjárművek a belső sávból kanyarodhatnak jobbra a Rákóczi útra. A csomópont sarkain gyalogosan az aluljárón keresztül, vagy a mobilkerítésekkel kialakított gyalogos folyosón lehet átjutni.
  • A 99-es és a 217E autóbuszok megállói helyben maradnak, s a buszok ismét az eredeti útvonalukon közlekednek.

A korábbi korlátozások szintén érvényben maradnak

  • A Nagykörúton irányonként egy forgalmi sávon haladhat a forgalom. A Rákóczi úton a közösségi közlekedés előnyben részesítése érdekében a Keleti pályaudvar felé közlekedő buszok megállója után az autóbuszoknak van elsőbbsége besorolni a forgalmi sávba, mivel a buszsáv ideiglenesen megszűnik a csomópontban.
  • A Keleti pályaudvar felé közlekedő 7-es autóbuszcsalád megállóját gyalogosan az aluljáró felől, illetve a Népszínház utca és az Astoria irányából egy mobilkerítések által leválasztott gyalogos folyosón keresztül lehet megközelíteni.
  • A 4-es és a 6-os villamos megállója, valamint a 7-es autóbuszcsalád Keleti pályaudvar felé közlekedő megállói közötti, a Rákóczi úthoz közelebbi gyalogátkelő továbbra is zárva van, csak a Népszínház utca felőli felszíni gyalogátkelő használható.
  • A nagykörúti kerékpársáv ideiglenesen megszűnt a csomópontban, az irányonként fennmaradó egy forgalmi sávban közlekedve lehet átjutni kerékpárral a csomóponton. Javasoljuk a II. építési ütem ideje alatt – az első ütemhez hasonlóan – a kerékpáros alternatív útvonalakat használni a párhuzamos utcákban. A Rákóczi tér felé a Wesselényi utca–Klauzál utca–Márkus Emília utca–Stáhly utca–Somogyi Béla utca útvonalat ajánljuk.
  • A 4-es és a 6-os villamos a felújítás idején végig közlekedik, a munkák nem érintik a járat Blaha Lujza téri megállóját.
  • A Blaha Lujza tér felújításával párhuzamosan a Corvin áruház felújítása is zajlik, ezért az épület körül mobil kerítések határolják a munkaterületet.

Így újul meg a Blaha Lujza tér

  • A Főváros klímavédelmi akciótervéhez kapcsolódóan a teret egy ligetes, fás közösségi találkozóhellyé alakítják át.
  • A jelenlegi értékeket megőrzik, így a Tabánból átültetett két tölgyfát, a Gomba szökőkutat és a Nemzeti Színház emlékművét is. Ezek kiegészítésére épül egy nagyobb, ülőhelynek is használható növénykazetta, valamint egy, a tér burkolatából fellövellő vízjáték.
  • A megmentésre alkalmas fák mellett mintegy 70 darab új fát ültetnek, a tér a Nemzeti Színház egykori székeihez hasonlító köztéri székekkel és asztalokkal várja majd a megpihenni vágyókat.
  • Két darab új Mol Bubi-gyűjtőállomást létesítenek, és a lehetőségekhez mérten számos egyedi kerékpártámaszt helyeznek el, valamint figyelmet fordítanak ezek megközelítésére is.
  • Az újonnan épülő nyilvános illemhely akadálymentes lesz, a tér körbejárhatóságát pedig taktilis figyelmeztető és tájékoztató burkolattal biztosítják.
  • Korszerűsítik a tér alatt elhelyezkedő közműhálózatot, megújítják a csapadékcsatornát és a közvilágítást.
  • Az aluljáró szigetelését megújítják, ezzel együtt a Rákóczi út–Nagykörút csomópont pályaszerkezetét újjáépítik, kivéve a korábban felújított villamospályát.
  • A felújított burkolatra három új gyalogátkelőt létesítenek, így a József körútival együtt mind a négy ágban felszíni akadálymentes, hangjelzéssel kiegészített gyalogosátkelő lesz.
  • Az átépítés után új burkolati jeleket festenek fel, továbbá új KRESZ-táblákat helyeznek ki.

A Blaha Lujza tér felújítása várhatóan jövő év őszére készül el. A korszerűsítéssel kapcsolatos hírek, információk, valamint aktualitások a BKK Blaha Lujza térrel foglalkozó oldalán folyamatosan nyomon követhetők, további tudnivalókat és érdekességeket pedig az erre a célra létrehozott Gyakori kérdések a Blaha Lujza tér felújításáról című oldalon olvashatók – zárul a közlekedési központ közleménye.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×