eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A Balatoni Vízirendészet Fonyódi Rendőrőrs rendőrei járőröznek a Balatonon a 46. Kékszalag Audi Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásverseny sérült hajói után kutatva Fonyód és Badacsony között 2014. július 11-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Már két tucat emberéletet követeltek természetes vizeink a nyáron

Huszonnégyen haltak meg két hónap alatt természetes vizeinkben vízbefulladás miatt. A részletekről Kész-Varga Mónika rendőr alezredest, az Országos Rendőr-Főkapitányság sajtóügyeletének ügyeletvezetőjét kérdezte az InfoRádió.

Az elmúlt két hónapban Magyarország természetes vizeiben több mint húszan veszítették életüket vízbe fulladás miatt: a Balatonban tizenhárman, a Velencei-tóban és a Dunában négyen-négyen, míg a Tiszta-tóban, illetőleg a Tiszában együttvéve hárman – ismertette az InfoRádiónak Kész-Varga Mónika rendőr alezredes.

Az ORFK munkatársa kiemelte: miután a vízbe fulladtak között több az időskorú személy, a hatóságok elsőként arra kívánják fölhívni a figyelmet, hogy a gyerekek mellett fontos, hogy az idősebbekre is kiemelt figyelem jusson a strandolás során. Alapvető továbbá annak a tanácsnak a betartása is, miszerint

egyedül senki ne menjen vízbe, valamint hogy mély vízbe kizárólag az menjen, aki tud úszni.

Kész Varga Mónika arra is fölhívta a figyelmet, ha nem tudjuk, hogy valahol milyen mély a víz, mert esetleg egy vízi eszközön vagyunk a tó közepén, vagy egy stégen állunk, semmiképp ne ugorjunk bele, különösen ne felhevült testtel. Ha csónakkal, vízibiciklivel, esetleg egy SUP-pal megyünk a vízbe, akkor pedig mindenképp viseljünk mentőmellényt.

Baj esetén létfontosságú, hogy mielőbb értesítsük a hatóságokat.

Ha az adott strandon vannak vízimentők, akkor elsőként őket tájékoztassuk – fűzte hozzá a rendőr alezredes –, majd hívjuk a 112-es segélyhívót, illetőleg a Balaton a 1817-es vízisegélyhívó számot. Kész-Varga Mónika megjegyezte, ha valaki jól úszik és magabiztos a vízben, természetesen maga is segédkezhet a bajba jutottnak, de ha egy kicsit is bizonytalan, a nagyobb baj elkerülése végett inkább kérjen segítséget a hatóságoktól, hiszen ők szakemberek riasztásával, szakszerűen tudnak eljárni, szükség esetén az újraélesztést elvégezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×