eur:
389.55
usd:
361.98
bux:
68446.95
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Már foglalhatunk magunknak időpontot harmadik oltásra – a nap hírei

Már lehet időpontot foglalni a harmadik oltásra. Nincs újabb halálos áldozata a koronavírus-járványnak, de újabb 65 embernél mutatták ki a fertőzést. A hőség miatt meghosszabbította péntek estig a vörös kódot az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Már lehet időpontot foglalni a harmadik oltásra. Az EESZT oldalán a kórházi oltópontok hirdettek meg időpontokat. A kormányzati koronavírus portál azt írja, hogy az foglalhat, aki elmúlt 18 éves, és a második oltását már több mint 4 hónapja kapta meg. Az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek, és a legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlják a harmadik oltás felvételét.

Az egészségügyi dolgozóknak mostantól kötelező a védőoltás felvétele - közölte a koronavirus.gov.hu. Az erről szóló kormányrendelet hamarosan megjelenik lesz a Magyar Közlönyben. A még be nem oltott egészségügyi dolgozóknak legkésőbb szeptember 1-ig fel kell vennie az oltás első dózisát.

Nincs újabb halálos áldozata a koronavírus-járványnak Magyarországon, de újabb 65 embernél mutatták ki a fertőzést. 809 427-re nőtt a Magyarországon eddig beazonosított fertőzöttek száma, 30 ezer 25 ember halt meg betegségben. Az aktív fertőzöttek száma pedig 31 890-re csökkent.

Augusztus 8-án éjfélig lehet jelentkezni a pótfelvételi eljárásban meghirdetett, szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. A pótfelvételin azok próbálhatnak bejutni az egyetemekre, akiket az általános eljárásban egyetlen képzésre sem vettek fel, vagy idén nem is jelentkeztek sehová. A pótfelvételi eljárásban kizárólag egy felsőoktatási intézmény egyetlen képzésére lehet jelentkezni.

Csaknem duplájára, több mint 400 milliárd forintra emelkedik a felsőoktatás állami támogatása jövőre – jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László arról is beszélt, hogy a következő időszakban, eddig soha nem látott mértékű, az egyetemek által összeállított program alapján 2700 milliárd forintnyi fejlesztési forrás áll a magyar felsőoktatás rendelkezésére.

Megállapodott Magyarországgal a helyreállítás tervről szóló tárgyalások határidejének szeptember 30-ig tartó meghosszabbításáról az Európai Bizottság. A gazdaságért felelős uniós biztos korábban közölte: a nemzeti helyreállítási tervéről folytatódnak a megbeszélések, a brüsszeli testület javasolta a magyar kormánynak a határidő meghosszabbítását

Négy területen javasol intézkedéseket a digitalizáció erősítésére a Nemzeti Versenyképességi Tanács. Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook videójában elmondta: a főbb területek közé tartozik a lakosság digitális készségfejlesztése, a kormányzati szolgáltatások és az egészségügy további digitalizációja, valamint a vállalatok digitális eszközhasználata.

Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a hazai tégla-piacon a Versenyhivatal. Ez az első ilyen eljárás, amióta a kormány kibővítette a versenyhatóság eszköztárát az építőipari piaci problémák hatékonyabb kezelésére. A szervezet több olyan piaci jelzést is kapott, amely szerint az úgynevezett kerámia falazóelemek ára drasztikusan megemelkedett, nem kapható megfelelő mennyiségű termék, valamint számos esetben kizárólag egy gyártó termékei érhetők el a piacon.

Léteznek minőségbeli eltérések az Európai Unió tagállamain belül az élelmiszereknél, ez a vizsgálat alá vont termékek több mint negyedénél igazolódott. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kettős minőséget vizsgáló hároméves projektje megerősítette, hogy az eltérések különböző okokra és körülményekre vezethetők vissza: például az eltérő nemzeti szabályozásra, helyi alapanyagok felhasználására, a gyártási körülményekre.

Egy héttel elhalasztották a szombati Balaton-átúszást, miután bizonytalan és várhatóan gyakran szeles időjárás várható. A Révfülöp és Balatonboglár között tervezett átúszást várhatóan augusztus 7-én, szombaton rendezik meg.

Magyarország 33 lélegeztetőgépet adományoz mongóliai kórházaknak. Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter ulánbátori sajtótájékoztatóján azt mondta: a világjárvány eddigi hullámaiból tanulva Magyarország megteremtette a védekezéshez szükséges, kritikus fontosságú eszközök saját gyártási kapacitását, így például lélegeztetőgépeket is tud gyártani.

Heves erdőtüzek pusztítanak a Földközi-tenger keleti medencéje mentén, Törökország déli és Libanon északi részén. Az antalyai régióban három ember vesztette életét, további 122 megsérült a tűz miatt. Libanon északi részén ugyancsak hatalmas tűz tombol, amely lakott területeket is fenyeget. A lángok oltása közben meghalt egy 15 éves fiú, nyolc embert kórházba vittek

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×