eur:
388.48
usd:
360.79
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
Átadják az oltásokról szóló igazolást egy férfinak, miután beoltották az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű, koronavírus elleni vakcinájának második adagjával Adamecz Imre címzetes főorvos háziorvos nyíregyházi rendelőjében 2021. június 24-én.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Békássy Szabolcs a harmadik oltásról: a szputnyikosoknak biztosan váltaniuk kell

"Nyakunkon a negyedik hullám", ezért Békássy Szabolcs, az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos sürgeti, hogy mindenki kérje a harmadik oltást.

Napokon belül megkezdődik a harmadik koronavírus-vakcina beadása Magyarországon. Azok igényelhetik, akik négy hónapnál régebben kapták meg a második – Janssen esetében az első és egyetlen – dózist.

Az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos, Békássy Szabolcs az InfoRádióban hangsúlyozta, hogy a harmadik adag – amelyre egyelőre szórványos a jelentkezés – nem feltétlenül ugyanaz az oltóanyag lesz, mint az első kettő.

"Nagy valószínűséggel az egészségügyi hatóságok az úgynevezett heterológ eljárást fogják javasolni,

mely szerint a harmadik védőoltás másmilyen lesz, mint az első kettő. Mivel a vizsgálatok nem zárultak le, ez bizonyos értelemben empirikus megközelítés, de az ugyanolyan vakcinával sem ártunk" – húzta alá.

A háziorvosi vezető mindenkinek azt ajánlja, hogy mielőtt jelentkezik a harmadik oltásra, konzultáljon háziorvosával, kezelőorvosával, hisz nem mindenkinek lesz rá szüksége. Ezt a konzultációt a krónikus betegeknek különösen is ajánlja.

Kérdésre válaszolva, miszerint az összes eddig Magyarországon alkalmazott vakcina alkalmas-e arra, hogy "harmadik oltás legyen", azt mondta, minden vakcina alkalmas, kivéve a Szptunyik, hiszen ez kétkomponensű vakcina, ebből következően aki orosz vakcinát kapott, nem olyat kap harmadiknak, hanem mRNS (Pfizer, Moderna) vakcinát.

Jelenleg Magyarországon vakcinabőség van, tehát a választás szabadsága mellett a szakmai szempontok egyértelműen érvényesülhetnek Békássy Szabolcs szerint. A pácienseknek azt tanácsolja, hogy mindenki éljen az online időpontfoglalás lehetőségével, elsősorban pedig azoknak javasolja az oltást, aki régen kapott vakcinát vagy krónikus beteg.

A harmadik oltásnál is fontosabb kérdésnek tartja, hogy akik még semmilyen "alapimmunizálásban" nem részesültek, minél hamarabb vegyék fel valamelyik védőoltást, hogy csökkentsék a negyedik hullám lefolyását – merthogy az "a nyakunkon van".

"A járványmatematikai jelentések szerint ez így van" – erősítette meg Békássy Szabolcs, és nyomatékosította, hogy nem szabad, hogy az oltási reakciók bárkit eltántorítsanak az oltástól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Több hónapig tartó késlekedés után Mike Johnson amerikai házelnök végül benyújtotta az ukrajnai katonai támogatásról szóló törvényjavaslatot, amit a Képviselőház el is fogadott. A hosszas huzavona mögött az állhatott, hogy Donald Trump és a hozzá hű republikánusok meg akarták állítani az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyeket. De vajon miért és hogyan történt meg a fordulat az ügyben? Talán a Trump Towerbe látogató Andrzej Duda lengyel államfő győzte meg a volt amerikai elnököt Ukrajna támogatásának szükségességéről?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×