INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

szijjártó péter

gyermekvédelmi törvény

gazdasági növekedés

export

Szijjártó Péter: minden vitát vállalni fogunk Brüsszellel

Szijjártó Péter: minden vitát vállalni fogunk Brüsszellel

Infostart

Az 5,5 százalékos gazdasági növekedés szerinte akkor is elérhető, ha a gyermekvédelmi törvény miatt az EU forrásokat tart vissza.

Terjedelmes interjút adott a Portfoliónak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető leszögezte, a kormány vállalni fogja a vitát Brüsszellel, és nem változtat a gyermekvédelmi törvényen, akkor sem, ha emiatt Magyarországtól uniós pénzt tartanak vissza, az 5,5 százalékos növekedés 2021-re pedig szerinte így sincs veszélyben.

A gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs vezetőjeként eddig 21 javaslatot tett a kormány asztalára, és ennyit el is fogadtak, ezek mozgatórugója jellemzően a bürokráciacsökkentő szándék volt.

"330 beruházásról kötött megállapodást a beruházásösztönzéssel foglalkozó ügynökség, ezek 3,7 milliárd euró, majdnem 1200 milliárd forintnyi volument képviselnek, és 7600 új munkahelyet is jelentenek. Tavaly a válság ellenére annak köszönhettük a kedvező számokat, hogy a rendkívüli időszakra reflektálva beruházásösztönzési rendszert indítottunk el. Az volt a megállapodás a vállalatokkal, hogy kifizettük a kapacitásbővítés vagy technológiafejlesztés felét, majd harmadát, ha nem bocsátottak el senkit, ez 270 ezer munkahely megvédését jelentette" – sorolta.

Idén ráadásul minden idők legjobb exportadatára számítanak, és a kormány támogatni fogja magyar cégek külföldi megtelepedését, ennek feltétele az lesz, hogy a haszon jelentős részét hazahozzák.

A koronavírus elleni védőoltást nem fogják kötelezővé tenni, azt viszont

politikai motivációnak tartja, hogy a keleti vakcinák még mindig nem kaptak európai uniós jóváhagyást.

Szijjártó Péternek nem volt és nincs is tudása arról, hogy titkos adatgyűjtés zajlik Magyarországon, de nem is kell, hogy tudomása legyen, "hiszen van egy világos jogszabályi rend a lehallgatások engedélyezésének és végrehajtásának módjáról. Az államoknak kötelességük megvédeni saját magukat, a polgáraikat, biztonságukat és az érdekeiket, ennek vannak nyilvános és nem nyilvános eszközei".

Neki engedélyezési jogosultsága pedig az ügyben nincs is, szerinte a téma az igazságügyi tárca asztala.

Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018