eur:
389.65
usd:
363.34
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Green Policy Center: Együtt a klímasemlegességért (x)

A klímaválság megfelelő kezeléséhez elengedhetetlen az érdemi párbeszéd hazánk társadalmi, gazdasági és politikai szereplői között. Ezt a párbeszédet igyekszik előmozdítani a Green Policy Center.

A szakmai műhely azért jött létre, hogy a fenntarthatósági és klímapolitikai ügyekben elősegítse a hazai stakeholderek közötti együttműködést annak érdekében, hogy Magyarország 2050-re klímasemlegessé váljon. Huszár Andrással, a műhely igazgatójával beszélgettünk.

Hogyan járul hozzá a Green Policy Center tevékenysége a magyar klímasemlegességi cél eléréséhez?

Az 50. Föld Napján alakult intézet elsőként a Természet könyvének újranyitása című hétrészes tanulmánysorozat közreadásával igyekezett megalapozni az érdemi párbeszédet a magyar klímasemlegességi cél megvalósulásáról. Emellett a magyar klímatörvény elfogadásának egyéves évfordulója alkalmából, 2021. június 3-án nemzetközi konferenciát szervezett Klímasemleges Magyarország 2050 néven. Itt meghatározó társadalmi, gazdasági és politikai szereplők szólaltak fel és vitáztak egymással a klímasemlegesség elérésének kulcskérdéseiről. A szervezet továbbá rendszeresen tesz közzé honlapján és közösségi oldalain elemzéseket és javaslatokat a hazai és nemzetközi klímapolitikai intézkedésekre vonatkozóan, illetve időközönként podcastbeszélgetéseket készít.

Milyen projektek várhatóak a jövőben a műhelytől?

Az Európai Bizottság az EU klímaváltozási jogszabályainak átfogó felülvizsgálatát terjeszti elő idén júliusban, hogy összhangba kerüljenek a megnövelt klímacélokkal és a karbonsemlegességi elköteleződéssel. A Fit for 55 elnevezésű javaslatcsomaggal kapcsolatos vitákban a Green Policy Center aktívan részt kíván venni. A szervezet emellett ősztől a nyilvánosság számára széles körben megismerhetővé tesz olyan magyar jó gyakorlatokat, amelyek a mindennapi életben megvalósíthatók, ezáltal kézzel fogható alternatívát mutatnak egy fenntarthatóbb gazdasági és társadalmi működéshez. Végül, de nem utolsó sorban a választásokhoz közeledve a Green Policy Center támogatni szeretné, hogy a zöldpolitikai témák minél inkább előtérbe kerüljenek, ezért nyilvános vitákat tervez a legnagyobb kihívást jelentő területeken, így elsősorban az energia, a közlekedés és a mezőgazdaság kérdéseiben.

(x)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×