eur:
394.7
usd:
370.19
bux:
65162.43
2024. április 19. péntek Emma
Turisták a velencei Szent Márk téren 2021. június 7-én. Olaszországban ettől a naptól kezdve újabb régiókban törölték el a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat. Veneto tartomány Abruzzo, Umbria és Liguria mellett fehér besorolást kapott, azaz minden korlátozást eltöröltek, egyedül a maszk viselete és a biztonsági távolság betartása maradt érvényben.
Nyitókép: Turisták a velencei Szent Márk téren 2021. június 7-én. MTI/EPA-ANSA/Andrea Merola

Napokon belül megszűnhet a maszkviselési kötelezettség - a nap hírei

Meghosszabbították a hőségriadót péntek éjfélig. 120 éve nem volt ilyen meleg júniusban, mint ma.

A járványügyi korlátozások további enyhítéséről döntött a kormány. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón elmondta, hogy amint meglesz a 5 és félmillió beoltott, megszűnik a kötelező maszkhasználat beltéren is, és nem kell majd védettségi igazolvány a szállodákban, éttermekben, fürdőkben és strandokon. Úgy vélte, hogy ez napokon belül megtörténhet. Továbbra is szükség lesz az igazolványra ugyanakkor a tömegrendezvényeken. Gulyás Gergely elmondta, hogy Ukrajna kivételével a közúti határátkelőknél visszaállt a korábbi rend: a schengeni határokon megszűnt az ellenőrzés, Románia, Horvátország és Szerbia irányában pedig egészségügyi ellenőrzés már nincs.

Júliustól Magyarországon is elérhető lesz a koronavírus elleni védettséget igazoló uniós zöldigazolvány. A miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón elmondta: a papír alapú változatot a kormányablakokban lehet igényelni, vagy ügyfélkapun keresztül lehet letölteni és kinyomtatni, és elérhető a digitális változat is. Gulyás Gergely közölte: hétfőtől tájékoztató kampány indul az uniós zöldigazolvány használatáról. Hozzátette: a szomszédos országok többségébe már enélkül is szabadon lehet utazni.

Meghosszabbította a hőségriadót péntek éjfélig az országos tisztifőorvos. A vörös kód péntek este 8 óráig marad érvényben . A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében felhívja az emberek figyelmét, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. 11 és délután 3 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. A szabadtéren dolgozók védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözékkel és napvédő készítmények alkalmazásával.

Ismét megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord. A villamosenergia-ipari rendszerirányító tájékoztatása szerint tegnap kora este 6814 megawatt volt az országos bruttó rendszerterhelés, ami 150 megawattal haladja meg a kedden mért történelmi rekord értéket. A nyári csúcsfogyasztáshoz a klímaberendezések használata járul hozzá leginkább.

Százhúsz éve nem mértek ilyen magas hőmérsékletet júniusban Magyarországon, mint ma. A legmelegebb Fülöpházán volt, ott 40 Celsius-fokot regisztráltak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook oldalán azt közölte: országos átlagban 37 fok körülire melegedett fel a levegő, vagyis az ilyenkor szokásosnál körülbelül 10 fokkal volt melegebb. A fővárosban csaknem 3 fokkal megdőlt a napi melegrekord.

Márciusban választhat köztársasági elnököt az Országgyűlés – mondta a Fidesz frakcióvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Kocsis Máté arra számít, hogy már a parlament őszi ülésszaka is kampányhangulatban fog telni, de nem lát okot arra, hogy tavasszal ne ülésezzen a Ház. Elmondta, hogy a Fideszben formálisan még nem történt meg az egyéni képviselőjelöltek kiválasztása a jövő tavaszi választásra, de arra utalt, hogy azok indulni fognak, akik most is képviselők.

Előrelátó és felelősségteljes lépéseket tart szükségesnek az infláció stabilizálásához a jegybank előrejelzési és elemzési igazgatója. Balatoni András az MNB legfrissebb jelentését ismertetve kiemelte: az infláció szerkezete eltért attól, amire a jegybank márciusban számított; az összetétel tartósabb és magasabb áremelkedést jelez. Elsősorban az iparcikkek és a szolgáltatások áremelkedése volt kiugró.

Kizárták az MSZP-ből Molnár Gyulát. Az ellenzéki párt etikai és fegyelmi tanácsa azzal indokolta döntését, hogy a politikus súlyosan megsértette az MSZP integritását, amikor jelezte, hogy ha a parlamenti választáson mandátumot szerez, a DK frakciójának a tagja lesz. Molnár Gyula ugyanakkor azzal érvelt, hogy az MSZP, a Párbeszéd és a DK elnökei között június 1-jén létrejött együttműködési megállapodás kinyilvánította, hogy ő a DK országgyűlési képviselőcsoportjához fog csatlakozni. A szocialisták korábbi elnöke 30 év után távozik a pártból.

Romániában júliustól tovább lazítanak a korlátozásokon: a rendezvényeken az eddigieknél többen gyűlhetnek össze. A vendéglők és szórakozóhelyek már hajnali 2 óráig maradhatnak nyitva. A kormány az eddigi 200-ról 300-ra emelte a magánrendezvényeken engedélyezett maximális létszámot azzal a kikötéssel, hogy a résztvevőknek védettséggel kell rendelkezniük.

Portugáliában szigorodnak a járványügyi intézkedések a 2,8 milliós lélekszámú lisszaboni régióban péntektől a portugál hatóságok így akarják visszaszorítani a nyári szabadságolások idején fenyegető növekvő számú fertőzéseket. Pénteken délután 3 órától hétfő reggel 6-ig csak negatív - PCR vagy antigén - koronavírusteszttel vagy oltási igazolvánnyal lehet be, illetve kilépni Lisszabon térségéből.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×