eur:
390.97
usd:
366.91
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Egy nő megkapja az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagját a gyöngyösi Bugát Pál Kórház oltópontján 2021. május 18-án.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Oltások terén Magyarországnak másfél-két hónapnyi előnye van a kormányfő szerint - a nap hírei

A várható nagy meleg miatt szombattól keddig másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos. A gazdaságszabályozásért felelős államtitkár szerint a magyar vállalkozások férhetnek hozzá elsőként az uniós fejlesztési forrásokhoz.

A miniszterelnök szerint az oltások tekintetében Magyarországnak másfél-két hónapnyi előnye van az unió többi tagállamához képest. Orbán Viktor a Kossuth rádióban ugyanakkor azt mondta: rendkívül aggasztja, hogy 3 millió ember még nem kérte a koronavírus elleni védőoltást. Ismét arra figyelmeztetett, hogy akik megkapták a vakcinát védettek a vírusvariánsokkal szemben is.

Egy nap alatt 2 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben Magyarországon és 106 új fertőzöttnél igazolták a kórokozót. 289 beteget ápolnak kórházban. Az aktív fertőzöttek száma 43 ezer alá csökkent. A járvány kezdete óta már csaknem 807 és fél ezren kapták el a vírust és 29 ezer 950 ember halt meg a betegségben.

A Pfizer vakcina esetében újra 3 hétre csökken a két oltás közötti idő - közölte a kormányzati koronavírus portál. A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs a harmadik hullám kezdetén a kevés oltóanyag miatt rendelte el, hogy a vakcinát az alkalmazási előirat szerinti 21 nap helyett 35 napos különbséggel adják be.

A várható nagy meleg miatt szombattól keddig másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos. Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a nagy hőség bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, különösen a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők vannak veszélyben. Kiemelte: sok vizet kell inni, lehetőség szerint 11 és 15 óra között senki ne tartózkodjon a napon. Senki ne hagyjon gyermeket, házikedvencet, öngyújtót és fertőtlenítőt a parkoló autóban és ügyelni kell a kerti tűzgyújtásra is.

A hőségben betartandó munkavédelmi előírásokra hívja fel a figyelmet a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Bodó Sándor a megfelelő hőmérsékletű ivóvíz biztosítását, a rendszeres pihenőidő beiktatását, a szabadban pedig árnyékos pihenőhely biztosítását emelte ki.

Hűsítő szigeteket állít fel a főváros idén nyáron is, hogy elviselhetőbb legyen az extrém hőség. A Hűsítő Budapest program másik fontos eleme az ivóvíz biztosítása a köztereken. A tavaly kialakított 22 mellett idén további 12 ivókutat létesítettek.

A magyar vállalkozások az elsők az unióban, amelyek a 2021-2027. közötti időszak fejlesztési forrásaihoz hozzáférhetnek – jelentette ki a gazdaságszabályozásért felelős államtitkár. György László közölte: 587 milliárd forint értékben hirdet meg pályázatokat a kormány. Kiemelte: a kabinet szándéka, hogy célzottan támogassa a kiemelkedő hazai vállalkozásokat.

Gazdasági és biztonsági okok miatt is különlegesen fontosnak tekinti a kormány a török-magyar együttműködés erősítését - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a török kereskedelmi miniszterrel folytatott tárgyalás után Magyarország érdekének nevezte a gazdasági kapcsolatok erősödését Törökország és az Európai Unió között, sürgette a vízumliberalizációs tárgyalások mielőbbi lezárását.

Magyar koordináció mellett elindult a német-osztrák-lengyel-cseh-szlovák-magyar-román másnapi időtávú villamos energia piac-összekapcsolási projekt. Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elnöke elmondta: a beruházás megteremti a lehetőségét annak, hogy a lehető legkedvezőbb áron szerezzék be energiaszükségleteiket, és ezáltal kedvező hatással lehet a fogyasztói árakra is.

Közös digitális tudásközpont létrehozásáról állapodtak meg a visegrádi országok infokommunikációs szervezetei. A cél a közép-kelet-európai régió digitális átalakulásának, illetve a tagállamok digitális gazdasági fejlesztésének elősegítése. Vinnai Balázs, az IVSZ-Szövetség a digitális gazdaságért nevű szervezet elnöke azt hangsúlyozta, hogy a régió cégei számára a kitörést az jelenti, ha az egy évszázada mesterségesen felaprózott piacok minden szempontból egységessé válnak.

Az elmúlt években végrehajtott jelentős fejlesztések nyomán megszűnt a hazai büntetés-végrehajtási intézetek zsúfoltsága - jelentette ki a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka. Tóth Tamás elmondta: az újonnan épített, illetve kibővített épületek átadásának köszönhetően 96 százalékra csökkent a hazai fegyintézetek telítettsége.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×