INFORÁDIÓ
2021. november 27. szombat
Virgil

a nap hírei

hőségriasztás

oltás

Egy nő megkapja az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagját a gyöngyösi Bugát Pál Kórház oltópontján 2021. május 18-án.

Oltások terén Magyarországnak másfél-két hónapnyi előnye van a kormányfő szerint - a nap hírei

Infostart

A várható nagy meleg miatt szombattól keddig másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos. A gazdaságszabályozásért felelős államtitkár szerint a magyar vállalkozások férhetnek hozzá elsőként az uniós fejlesztési forrásokhoz.

A miniszterelnök szerint az oltások tekintetében Magyarországnak másfél-két hónapnyi előnye van az unió többi tagállamához képest. Orbán Viktor a Kossuth rádióban ugyanakkor azt mondta: rendkívül aggasztja, hogy 3 millió ember még nem kérte a koronavírus elleni védőoltást. Ismét arra figyelmeztetett, hogy akik megkapták a vakcinát védettek a vírusvariánsokkal szemben is.

Egy nap alatt 2 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben Magyarországon és 106 új fertőzöttnél igazolták a kórokozót. 289 beteget ápolnak kórházban. Az aktív fertőzöttek száma 43 ezer alá csökkent. A járvány kezdete óta már csaknem 807 és fél ezren kapták el a vírust és 29 ezer 950 ember halt meg a betegségben.

A Pfizer vakcina esetében újra 3 hétre csökken a két oltás közötti idő - közölte a kormányzati koronavírus portál. A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs a harmadik hullám kezdetén a kevés oltóanyag miatt rendelte el, hogy a vakcinát az alkalmazási előirat szerinti 21 nap helyett 35 napos különbséggel adják be.

A várható nagy meleg miatt szombattól keddig másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos. Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a nagy hőség bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, különösen a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők vannak veszélyben. Kiemelte: sok vizet kell inni, lehetőség szerint 11 és 15 óra között senki ne tartózkodjon a napon. Senki ne hagyjon gyermeket, házikedvencet, öngyújtót és fertőtlenítőt a parkoló autóban és ügyelni kell a kerti tűzgyújtásra is.

A hőségben betartandó munkavédelmi előírásokra hívja fel a figyelmet a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Bodó Sándor a megfelelő hőmérsékletű ivóvíz biztosítását, a rendszeres pihenőidő beiktatását, a szabadban pedig árnyékos pihenőhely biztosítását emelte ki.

Hűsítő szigeteket állít fel a főváros idén nyáron is, hogy elviselhetőbb legyen az extrém hőség. A Hűsítő Budapest program másik fontos eleme az ivóvíz biztosítása a köztereken. A tavaly kialakított 22 mellett idén további 12 ivókutat létesítettek.

A magyar vállalkozások az elsők az unióban, amelyek a 2021-2027. közötti időszak fejlesztési forrásaihoz hozzáférhetnek – jelentette ki a gazdaságszabályozásért felelős államtitkár. György László közölte: 587 milliárd forint értékben hirdet meg pályázatokat a kormány. Kiemelte: a kabinet szándéka, hogy célzottan támogassa a kiemelkedő hazai vállalkozásokat.

Gazdasági és biztonsági okok miatt is különlegesen fontosnak tekinti a kormány a török-magyar együttműködés erősítését - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a török kereskedelmi miniszterrel folytatott tárgyalás után Magyarország érdekének nevezte a gazdasági kapcsolatok erősödését Törökország és az Európai Unió között, sürgette a vízumliberalizációs tárgyalások mielőbbi lezárását.

Magyar koordináció mellett elindult a német-osztrák-lengyel-cseh-szlovák-magyar-román másnapi időtávú villamos energia piac-összekapcsolási projekt. Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elnöke elmondta: a beruházás megteremti a lehetőségét annak, hogy a lehető legkedvezőbb áron szerezzék be energiaszükségleteiket, és ezáltal kedvező hatással lehet a fogyasztói árakra is.

Közös digitális tudásközpont létrehozásáról állapodtak meg a visegrádi országok infokommunikációs szervezetei. A cél a közép-kelet-európai régió digitális átalakulásának, illetve a tagállamok digitális gazdasági fejlesztésének elősegítése. Vinnai Balázs, az IVSZ-Szövetség a digitális gazdaságért nevű szervezet elnöke azt hangsúlyozta, hogy a régió cégei számára a kitörést az jelenti, ha az egy évszázada mesterségesen felaprózott piacok minden szempontból egységessé válnak.

Az elmúlt években végrehajtott jelentős fejlesztések nyomán megszűnt a hazai büntetés-végrehajtási intézetek zsúfoltsága - jelentette ki a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka. Tóth Tamás elmondta: az újonnan épített, illetve kibővített épületek átadásának köszönhetően 96 százalékra csökkent a hazai fegyintézetek telítettsége.

Nyitókép: MTI/Komka Péter
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018