INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

zsarolóvírus

kibervédelem

nemzetbiztonsági szolgálat

nemzeti kibervédelmi intézet

bor olivér

Sextortion: ismét előkerült a kiberbűnözők régi lemeze – ne dőljön be!

Sextortion: ismét előkerült a kiberbűnözők régi lemeze – ne dőljön be!

Újra szexuális tartalmakkal zsarolják e-mailben az interneten az embereket – jelezte a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet. A szervezet szóvivője elmondta azt is, hogy aki ilyen levelet kap, mit tegyen és kihez fordulhat.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet ismét riasztást adott ki az interneten terjedő, magyar nyelvű zsaroló hangvételű levelek miatt, közölte Bor Olivér, az intézet szóvivője.

Mint mondta, időről időre felbukkan ez a fajta kiberbűnőzői módszer, az úgynevezett sextortion kiberbiztonsági kampány. Maga az elnevezés alatt azt a szituációt kell érteni, amikor egy kompromittáló fotó vagy videó birtokában zsarolnak valakit. Sextortion átverésről-csalásról pedig akkor beszélünk, ha a bűnöző nem rendelkezik ilyen jellegű felvételekkel az áldozatról.

A szóvivő megismételte, nem egy új dologról van szó, azonban míg kezdetben, másfél–két évvel ezelőtt, ezek az e-mailek meglehetősen helytelen magyarsággal, sok helyesírási hibával íródtak, addig

mára szinte már majdnemhogy tökéletes magyarsággal készülnek, amelyekben a zsaroló azt állítja, hogy kompromittáló felvételekkel rendelkezik. Sőt, azt is, hogy megfertőzte a gépünket,

telefonunkat egy trójai vírussal, amely segítségével az informatikai eszközökhöz hozzá tud férni, és rögzítette a felhasználó kameráján keresztül, hogy adott esetben az áldozat felnőtt tartalmú oldalakat látogatott meg és közben egyéb intim tevékenységet végzett – magyarázta az InfoRádiónak Bor Olivér. „És azt állítja a kiberbűnöző, hogy amennyiben nem fizetünk […], akkor ezt nyilvánosságra fogja hozni.”

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet minden esetben azt javasolja, hogy hagyjuk figyelmen kívül az ilyen típusú leveleket. Ha megnyitottuk, nagy baj nincsen, tette hozzá a szóvivő, miután elméletileg az ilyen e-mailek nem tartalmaznak vírust, tehát nem ezekkel fogjuk megfertőzni az eszközünket. „Vagyis csak

hagyjuk figyelmen kívül,

és állítsuk be a spamszűrőt például a levél tárgymezőjében szereplő szövege alapján, és ne fizessünk!”

Bor Olivér hozzátette, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet honlapján is minden fontos információ megtalálható azok számára, akik ilyen zsaroló levelet kapnak.

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Sextortion: ismét előkerült a kiberbűnözők régi lemeze – ne dőljön be
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018