eur:
392.93
usd:
366.84
bux:
66913.39
2024. április 26. péntek Ervin
Védettségi igazolvány
Nyitókép: Forrás: azonnali.hu

Új információk a védettségi igazolványról - bezárul egy kiskapu

Augusztusig biztosan a hétköznapi élet része lesz a plasztikkártya - ezek használatával kapcsolatban azonban más fontos információk is kiderültek. Óriásit bukhat például, aki kihagyja a második oltást.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtök délelőtti Kormányinfón tett bejelentése értelmében augusztusig biztosan életünk központi szereplője lesz a védettségi igazolvány.

Azt már a 4 millió beoltotthoz kötött nyitási ütem idején világossá tették, hogy az éttermek belső tereit és a szabadidős létesítmények szolgáltatásait csak a koronavírussal szemben védett személyek vehetik igénybe, mostanra pedig az is kiderült, hogy az országok közötti, magáncélú utazás kétoldalú, kormányközi megállapodások alapján lesz lehetséges, ezt pedig az egyes - nagykorú - személyek esetében a védettségi igazolvány teszi szabaddá. Egyelőre ilyen országok a szomszédosok közül Szlovénia és Szerbia, de a kormány bízik benne, hogy ilyen megegyezés születik majd minden szomszédos, illetve környező országgal (Romániával pedig már működik az igazolások kölcsönös elismerése). Ismert, Horvátországgal napokon belül érvénybe lép ez, és Montenegró, valamint Görögország is tervezhető úti cél már - nem beszélve

Bahreinről,

amelyet Gulyás Gergely a Kormányinfón külön megemlített.

Komoly változást hoz, hogy bár egy oltás után már védettségi kártyához lehet jutni,

a kormány mégis érvényteleníteni készül mindazok igazolványát, akik nem veszik fel a második oltást,

birtokában az elsőnek, illetve a kártyának.

Számos panasz érkezett a kormányhivatalokhoz amiatt, hogy oltás, illetve koronavírus-fertőzés átvészelése után egyszerűen nem jutott hozzá védettségi igazolványához a jogosult. Az ezzel kapcsolatos felvetésre Gulyás Gergely úgy reagált, a kormányhivatalokat arra kérte a kormány,

minden kártyás ügyet kezeljenek soron kívüliként,

így egy-két héten belül megoldódhat minden egyes ilyen probléma.

Kiderült még az is, hogy a külföldiek oltásigazolását az ezt övező rendezetlen jogi helyzet miatt nem tudja elfogadni Magyarország, de amint megvan az adott országgal a kétoldalú megállapodás, ez a probléma automatikusan megoldódik.

Az InfoRádió arra is kíváncsi volt, hogy szerepelni fog-e a védettségi igazolványon valamilyen módon a második oltás felvétele, erre Gulyás Gergely nemleges választ adott.

A kormány a kártyához kötött többletjogok adását a nemzeti konzultáció eredményére alapozza: a bő fél millió válaszadó 65 százaléka támogatta, hogy aki védett a betegségen átesettség vagy az oltás révén, annak rövidebb legyen az útja a normális élet felé.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×