eur:
392.87
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Florin Citu román miniszterelnök-jelölt a választások nyomán megalakult új, jobbközép koalíciós kormányról tartandó szavazás előtt a parlament bukaresti üléstermében 2020. december 23-án.
Nyitókép: MTI/Baranyi Ildikó

Magyarország és Románia kölcsönösen elismeri egymás oltási igazolását

A román kormányfő szerint ez anélkül is működik, hogy erről szerződést írnak alá.

Magyarország és Románia kölcsönösen elismeri a koronavírus elleni oltásról kiállított igazolásokat, ugyanakkor nem biztos, hogy erről megállapodást is alá kell írni - mondta Florin Citu román miniszterelnök Konstancán.

A kormányfőt a tengerparti vendéglátóipar képviselőivel folytatott egyeztetése után tartott sajtóértekezletén reagáltatták Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes előző napi bejelentésére, miszerint Bukarest és Budapest hamarosan megállapodást köthet a védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről. A témát felvető újságíró megjegyezte: ez premier lenne az Európai Unióban.

"Nem tudom, aláírunk-e ilyen megállapodást. Jelenleg mi elismerjük a magyarországi oltási igazolásokat, és Magyarország is elismeri a mienket.

A külügyminisztérium most arról egyeztet, hogy kell-e mindenképpen erről egyezményt is aláírni, vagy sem" - mondta Florin Citu.

A sajtóértekezlet végén egy másik újságíró azt szerette volna tudni, vajon mikor fogja a többi európai uniós ország is elismerni a román oltási igazolást, hogy Románia (beoltott) polgárai szabadon utazhassanak.

"A román oltási igazolásnak vagy egy egyedi kódja. Mi elismerjük a többi uniós ország által használt oltási igazolást is, nem látom, mi akadályozza meg őket, hogy ők is elismerjék a mienket" - válaszolt a román miniszterelnök.

Citu az európai zöldigazolvány bevezetéséről úgy vélekedett: ennek használata helyett inkább arra lenne szükség, hogy minél többen beoltassák magukat, így meg lehetne szüntetni minden utazási korlátozást és kevesebb lenne a bürokrácia.

Kelemen Hunor az erdélyi Krónika című lap megkeresésére korábban elmondta: a múlt heti, gyulai magyar-román külügyminiszteri találkozón a felek jelezték egymásnak az oltási igazolványok kölcsönös elismerésének szándékát. Úgy vélte: néhány napon belül véglegesíteni lehet valamilyen formában az erről szóló megállapodást.

Az RMDSZ elnöke fontosnak tartotta leszögezni, hogy egy ilyen egyezmény csak a szabad utazásról szól, a Magyarországon kiadott védettségi igazolványok által biztosított más jogosítványokról nem.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×