eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Budapest, 2020. május 4.Védőmaszkot viselő diákok érkeznek az érettségi vizsgára a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2020. május 4-én. Ezen a napon rendkívüli biztonsági intézkedések közepette a magyar nyelv és irodalom, és a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival országszerte megkezdődött a május-júniusi érettségi időszak. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint május 4-én középszinten 68 458-an, emelt szinten pedig 2119-en írásbeliznek. A koronavírus-járvány megfékezésének érdekében a tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat, kötelező a maszk viselése, az épületeket folyamatosan takarítják.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kezdődnek az érettségi vizsgák, az idén is csak speciális esetekben lesz szóbeli - a nap hírei

A harmadik hullám leszállóágában is fontosnak tartja az oltási program folytatását a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője. Hétfőn kezdődnek az érettségi vizsgák, az idén is csak speciális esetekben lesz szóbeli. Dobrev Klárát indítja miniszterelnök-jelöltként az őszi ellenzéki előválasztáson a Demokratikus Koalíció.

A harmadik hullám leszállóágában is folytatni kell az oltási programot - hangsúlyozta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője. Galgóczi Ágnes kiemelte: minél nagyobb a lakosság átoltottsága annál kisebb az esélye egy újabb járványhullám kialakulásának. Megismételte: minden oltóanyag hatékony, valamint biztonságos és megvéd a kórházba kerüléstől. Az osztályvezető beszélt arról is, hogy látványosan javulnak a járványügyi adatok: folyamatosan csökken az aktív fertőzöttek, a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma.

Az egész ország sikerének nevezte a 4 millió beoltott elérését a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba a Kossuth rádióban kiemelte a magyar oltási program eredményességét is, amelyet a nemzetközi adatok is igazolnak; eddig a magyarok 41 százaléka kapta meg az oltást, miközben az uniós átlag 23 százalék. Dömötör Csaba az oltási igazolások elismeréséről úgy fogalmazott: folynak a tárgyalások egy átfogó uniós vakcinaútlevélről, de szerinte a kormány akkor jár el helyesen, ha nemzeti alapon kiterjedt tárgyalásokat indít.

Egy nap alatt 101 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben, újabb 1.593 embernél igazolták a kórokozót. 5.031 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 587-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 231 és félezer körülire csökkent. A járvány kezdete óta már csaknem 783 ezren kapták el a vírust és több mint 27 ezer 800-an haltak meg a betegségben. A beoltottak száma meghaladja a 4 millió 64 ezret, több mint 2 millióan már a második adagot is megkapták.

Hétfőtől végzik el ismét az egynapos műtéteket. Ezek a sebészeti ellátások csak előzetesen egyeztetett időpontokban és a szükséges járványügyi intézkedések betartásával történhetnek. Az egészségügyi intézményekbe történő belépéskor testhőmérséklet-mérés szükséges. A betegek felvételének feltétele, hogy érvényes védettségi igazolvánnyal, annak hiányában pedig a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR teszt eredménnyel és a műtét napján végzett negatív antigén gyorsteszttel rendelkeznek.

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődnek az érettségi vizsgák. Kedden matematikából, szerdán történelemből, csütörtökön angolból, pénteken németből vizsgáznak a tanulók.Az írásbelik május 25-ig tartanak. Az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 3-a és 10-e között, a középszintűeket június 14-e és 25-e között tartják kizárólag azokból a tárgyakból, amelyeknek csak szóbeli vizsgarésze van. Testnevelésből a szóbeli és a gyakorlati vizsgát is meg kell szervezni.

A gyermekek gondozását, nevelését segítő intézkedések folyamatos bővülésére hívta fel a figyelmet anyák napja alkalmából a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Novák Katalin kiemelte: a négy vagy több gyermeket nevelő anyák már érvényben lévő személyi jövedelemadó-mentessége mellett a kormány július 1-jétől a csecsemőgondozási díj mértékét a korábbi 70 százalékról a bruttó jövedelem 100 százalékára emeli. A csedre vonatkozik majd a 25 év alattiak személyi jövedelemadó-mentessége.

Átmeneti felmondási tilalom bevezetését javasolta a koronavírus-járvány ideje alatt az édesanya, valamint a gyermek gondviselője esetében az LMP. A párt anyák napi Facebook üzenetében azt írja: a javaslat a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt, valamint azután még legalább egy hónapig védené az érintetteket.

Dobrev Klárát, a párt EP-képviselőjét indítja miniszterelnök-jelöltként az őszi ellenzéki előválasztáson a Demokratikus Koalíció. A kormányfő-jelölt személyét hivatalosan ma jelentették be online közvetített rendezvényen. Dobrev Klára az eseményen úgy fogalmazott: kész arra, hogy egyesítse az Orbán Viktorral szemben álló ellenzéki sokaságot, és kész arra is, hogy jövő tavasszal legyőzze a jelenlegi miniszterelnököt. Október 10-e után derül ki, hogy ki lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

Hétfőn nyithatnak újra Bécsben az üzletek és a szolgáltatók, miután feloldják az egy hónapig tartó teljes zárlatot. A korábbi bejelentés értelmében a múzeumok mellett az állatkert is várja a látogatókat. Az éttermek, valamint a mozik, színházak és sportlétesítmények május 19-éig még biztosan zárva maradnak Bécsben. Csehországban hétfőn még csak a női és a férfi fodrászatok, valamint a testápolással összefüggő további szolgáltatások nyithatnak ki.

Indiában ismét rekordot döntött a koronavírus okozta napi új halálesetek száma. Legutóbb 3.689-en haltak meg a betegségben, ezzel már a 215 és fél ezret is meghaladta a halálos áldozatok száma. A napi új 392 és fél ezer fertőzöttel pedig 19 és fél millióan kapták el vírust. Több mint 10 napja 300 ezer fölött van az új fertőzöttek száma. Az ország egészségügyi rendszere nem bírja a terhelést: zsúfoltak a kórházak és nincs elég orvosi oxigén sem.

Minden eddiginél fontosabbnak nevezte a független és szabad média védelmét a sajtószabadság május 3-i világnapja előtt az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Josep Borrell az Európai Unió nevében kiadott nyilatkozatában hangsúlyozta: Brüsszel eltökélt szándéka, hogy még többet tegyen a média szabadságáért Európában és külföldön. Célja egyebek mellett a főbb médiaplatformok elszámoltathatóvá tétele azért, hogy felületeik tisztességesebbek, biztonságosabbak és átláthatóbbak legyenek.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×