eur:
393.43
usd:
366.97
bux:
66401.21
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: koronavirus.gov.hu

Sorozatban éri túlterheléses támadás a kormányzati oldalakat

A regisztrációs és az annak sikerességét ellenőrző oldalt, az időpontfoglaló oldalt, valamint a KRÉTA-rendszerét is mind-mind érte már kibertámadás a koronavírus-járvány alatt a hivatalos közlések szerint. Fejleményekről egyik ügyben sem kommunikált a kormányzat.

Egy túlterheléses támadás (DDOS) célja, hogy az alkalmazás vagy rendszer elérésére feljogosított felhasználókat megakadályozza a számukra fontos információk, a számítógéprendszer vagy akár a számítógép-hálózat elérésében. A támadás eredményeképpen a rendszer nagyon lelassul, elérhetetlenné válik, esetleg össze is omolhat.

  • Legutóbb pénteken, az operatív törzs tájékoztatóján közölte Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese, hogy terheléses támadás érte az oltás időpontfoglaló informatikai rendszerét, ezért a rendszer leállt. Ez közvetlenül azután történt, hogy váratlanul bejelentették, hogy a Sinopharm és az AstraZeneca oltás után a Pfizer/BioNTech vakcinájára is lehet online időpontot foglalni.
  • Március 26-án szintén hasonlókról érkezett hír, akkor a frissen indított oltásregisztráció lakossági lekérdezését szolgáló honlap állt a célkeresztben, amelyet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (Neak) üzemeltet.
  • Február 19-én összehangolt kibertámadás ért magyar kormányzati oldalakat. Az akkori támadás az oltási regisztrációnak és a konzultációnak otthon adó oldalt, a koronavírusról szóló tájékoztató oldalt, valamint a kormany.hu portált is érintette.
  • Ugyancsak a februári hónapban a köznevelési tanulmányi rendszere is akadozott, a KRÉTA elérhetetlensége hátterében szintén túlterheléses támadást sejtettek. A hírt a Klebelsberg Központ (KK) is megerősítette.
  • Ahogyan a múlt évre is jutott heckertámadásból: 2020. november 13-án a koronavírus.gov.hu portált vették célba az elkövetők Gál Kristóf ORFK-szóvivő akkori tájékoztatása szerint.
  • A járvány legelején, tavaly március 16-án a koronavirus.gov.hu oldalt érte terheléses támadás. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára ezzel indokolta, hogy leállt az oldal.

A fent említett bejelentésekor rendre elhangzott, hogy a szükséges lépéseket megtették a szakemberek, és büntetőfeljelentések is lesznek az ügyben. További fejleményekről egyelőre egyik esetben sem érkezett hír.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×