eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) bejelentkezési oldala egy táblagépen a Letenyei Andrássy Gyula Általános Iskolában 2020. március 19-én. A Nagykanizsai Tankerületi központ a koronavírus-járvány miatti zavartalan digitális oktatás érdekében 48 eszközt osztott ki rászoruló tanulóknak az átmeneti időszakra.
Nyitókép: MTI/Varga György

Gondok vannak az iskolai KRÉTA-rendszerrel

Túlterheléses kibertámadás okozhatta, hogy sokan nem tudnak belépni a köznevelési tanulmányi rendszerbe.

Pedagógusok napok óta azt észlelik, hogy elérhetetlen vagy csak rövid időre enged belépést az iskolai KRÉTA-rendszer (Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer), aztán lefagy – írta a Népszava. A rendszeren keresztül érhető el a Digitális Kollaboráció Tér is, ami az online tanulást hivatott segíteni.

Tudnak olyan tanárról, aki péntek óta nem tud csatlakozni a rendszerhez. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja a lapnak arról számolt be, hogy hétfő óta több számítógépről és okostelefonról is próbálkozott, sikertelenül. Van, akinek csak késő éjszaka sikerült belépnie, másnak pedig akkor, ha inkognitó módban használta a böngészőjét. Egy pedagógus arról számolt be, hogy a saját KRÉTA-profiljába be tud jelentkezni, de iskolás gyermekei már nem tudják használni a sajátjukat. Vannak olyanok is, akik semmilyen problémát nem érzékelnek.

Az eKRÉTA Informatikai Zrt, a Népszavával azt közölte: a rendszer folyamatosan működik, de elérhetőségét a hozzá vezető informatikai hálózat működése is befolyásolja. Emlékeztettek arra a január 26-ai kormányközleményre, mely szerint több hazai kormányzati portált is összehangolt kibertámadás ért, fennakadást okozva egyes honlapok működésében.

„A kapcsolatot biztosító hálózati elemek részleges működési problémáinak elhárítása után a KRÉTA rendszer elérése ismét zavartalan lesz a felhasználók számára” – közölték.

A Klebelsberg Központ (KK) is megerősítette, hogy túlterheléses kibertámadás okozhatta azt, hogy sokan nem tudnak belépni a rendszerbe. Remélik, hogy a gond hamarosan megoldódik.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×