eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Védőfelszerelést viselő orvosok és ápolók megfordítnak egy beteget a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2021. április 12-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Újraindulnak az onkológiai szűrővizsgálatok és újra elvégzik az egynapos műtéteket - a nap hírei

Minden regisztrált egy-két napon belül megkaphatja a koronavírus elleni védőoltást. A jövő évtől személyijövedelemadó-mentességet élveznek a 25 év alatti munkavállalók- döntött a parlament.

Hétfőtől újra elvégzik az egynapos műtéteket. A sebészeti beavatkozások kizárólag az ellátás rugalmas tervezésével és a szükséges járványügyi intézkedések betartásával indíthatóak újra. Az egynapos sebészeti ellátások csak az egészségügyi szolgáltatóknál előzetesen egyeztetett időpontokban történhetnek, az egészségügyi intézményekbe történő belépéskor pedig testhőmérséklet mérés szükséges. Közben Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azt is bejelentette: csütörtöktől újraindulnak a megelőzést szolgáló népegészségügyi célú, szervezett onkológiai szűrővizsgálatok.

Minden regisztrált egy-két napon belül megkaphatja a koronavírus elleni védőoltást - jelentette ki az oltási munkacsoport vezetője. György István az operatív törzs tájékoztatóján kijelentette: a vakcinák mennyisége már nem akadálya az oltásnak. Hozzátette: már nem kell senkinek a háziorvos hívását várnia, mert meghosszabbították az online időpontfoglalás lehetőségét, és az elektronikus egészségügyi térben a kínai Sinopharm mellett már az AstraZeneca vakcinára is lehet jelentkezni bármely oltópontra.

A koronavírus ellen beoltottak számának növekedésével magyarázza a járványügyi adatok javulását az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján kiemelte: egyre többen szereznek védettséget a kórokozóval szemben, ugyanakkor továbbra is nagyon fontos a védelmi intézkedések betartása. Hozzátette: Magyarországon továbbra is az eredetinél sokkal fertőzőképesebb brit vírusmutáns okoz súlyosabb megbetegedéseket, emiatt csökken lassan a kórházban ápoltak száma. A tisztifőorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyógyultak száma már a kétszerese az aktív fertőzöttekének.

A jövő évtől személyijövedelemadó-mentességet élveznek a 25 év alatti munkavállalók. Az erről rendelkező törvényt nagy többséggel szavazta meg a parlament. Novák Katalin családügyi miniszter közölte: az intézkedés akár egymillió 15-25 év közötti fiatalt is érinthet. A kedvezményt a bruttó nemzetgazdasági átlagbérig, 403 600 forintig lehet igénybe venni. Kiemelte: azoknak a 25 év alatti házaspároknak, akik szeretnék igénybe venni az első házasok kedvezményét, de az szja-mentesség miatt nem tudják, az adókedvezmény akkor kezdődik, amikor valamelyikük betölti a 25. életévét.

Megszavazta a rokkantnyugdíjasok 500 ezer forintos, egyszeri kompenzációjáról szóló javaslatot az Országgyűlés. Az ellenzék is jóváhagyta a módosítást, de úgy véli: ennek többszöröse járna az érintetteknek. Azok kaphatnak félmillió forintot, akiknek a 2012-es törvény utáni, 2019-ben elindított felülvizsgálatok miatt alacsonyabb lett a juttatásuk, mint 2011 decemberében volt. Feltéve, ha 2022 február 28-ig nyilatkoznak arról, hogy nincs további igényük. Az eredeti jogszabály szerint a rokkantellátás csökkenhet, ha javult az állapotuk.

A járvány miatt online tartja meg közgyűlését a Magyar Tudományos Akadémia. Az akadémia legfőbb döntéshozó testületének május 3-án kezdődő tanácskozásán elnöki beszámoló, díjátadó, tudományos előadások és határozathozatalok is szerepelnek. Az ülésen az elnöki köszöntő után Karikó Katalin kutatóbiológus, az mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója tart előadást, amelyet az MTA YouTube-csatornáján bárki élőben követhet.

Jóváhagyta Budapest városfejlesztésének 2027-ig szóló stratégiáját a főpolgármester. Az Otthon Budapesten - Integrált Településfejlesztési Stratégia címet viselő dokumentum a fejlesztési irányokat jelöli ki. A fővárosi önkormányzat stratégiai célként jelölte ki minden társadalmi réteg számára a megfizethető lakhatás biztosítását, egy élhető és egészséges, értékőrző, klímatudatos város feltételeinek megteremtését.

Harmadik oltást is kapnak a koronavírus ellen a britek. Matt Hancock egészségügyi miniszter közölte, hogy a brit kormány 60 millió adag Pfizer-vakcinát rendelt, és ezeket más koronavírus-oltóanyagokkal együtt még az idén használni kezdik egy országos hatáserősítő oltási program keretében. Azt nem részletezte, hogy a Pfizer/BioNTech mellett mely gyártóktól rendel a brit kormány e célra újabb dózisokat.

Minden tagállam által elfogadott, digitális oltási uniós-igazolványt sürgetett az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja Brüsszelben. Didier Reynders az Európai Parlament plenáris ülésén azt mondta: az igazolvány lehetővé teszi majd, hogy mindenki biztonságban és megkülönböztetés nélkül utazhasson az unió egész területén akkor is, amikor még nem ért véget a koronavírus-járvány. Hozzátette: a bizottság azt szeretné, ha az ingyenesen hozzáférhető, digitális zöld igazolványnak nevezett dokumentum már a nyár elején elérhetővé válna.

Az Európai Parlament hozzájárult az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti jövőbeli kereskedelmi kapcsolatokat és együttműködést meghatározó megállapodáshoz. Az állásfoglalásban az EP-képviselők üdvözölték az egyezmény létrejöttét, de történelmi hibának nevezték a brit kilépést, arra is emlékeztetve, hogy egy unión kívüli ország nem élvezheti a tagság előnyeit.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×