eur:
394.06
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Mácsi Bernadett közegészségügyi-járványügyi szakügyintéző egy doboz újonnan érkezett kínai Sinopharm vakcinával Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályán 2021. március 29-én.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Falus András: az a fontos, hogy legyen antitest, a száma nem

Ökölszabályként annyi mondható, ha van kimutatható antitest, az már immunválaszra utal, a mennyisége szinte mindegy is – mondta az immunológus.

A vakcinák hatékonyságáról még nincs pontos adat, ezért sokan egyéni teszteléssel is szeretnék ellenőrizni, hogy oltás után védettek-e a koronavírus-fertőzés ellen. A 24.hu Falus András akadémikust, Széchenyi-díjas immunológus professzort kérdezte a lehetséges tesztelés módjáról.

A legegyszerűbb módszer a vérben lévő antitestek kontrollálása úgynevezett ELISA-tesztekkel. Ezek lényege, hogy kimutatják a koronavírus tüskeférjéi ellen termelt antitesteket, magyarán jelzik, hogy az immunrendszer reagált-e az oltásra. A vizsgálat ára 10 és 20 ezer forint között mozog, a második dózis felvétele után 10-15 nappal érdemes elvégeztetni, és lehetőleg akkreditált laboratóriumban.

„A vakcinákban alkalmazott kísérőanyagok és antigének hosszú időre képesek előidézni az antitestes immunválaszt. Az új koronavírus esetén még nem tudjuk, hogy pontosan mennyi időre, de ha jó az oltóanyag, akár egy-két évről is szó lehet” – magyarázta a szakember.

Milyen „antitestszám” jelent megnyugtató védelmet?

Ökölszabályként annyi mondható, ha van kimutatható antitest, az már immunválaszra utal, a mennyisége szinte mindegy is. Nem perdöntő, ha alacsony az arány, mert idővel még nőhet, ha viszont egyáltalán nincsenek a szervezetben ellenanyagok, akkor „baj” van, mert így védettségről sem beszélhetünk. A professzor azonban tovább árnyalta a pozitív eredményt:

általánosságban 10–1000 nemzetközi egységnyi antitest egy milliliternyi vérben már pozitív reakció, vagyis ezen belül minden érték védettségre utal.

Ha ennél is több, az persze csak jó, a lényeg viszont, hogy ebben az esetben a „van antitest” és a „nincs antitest” fontosabb az arányoknál.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×